EU wil munitieproductie met 1 miljard euro verhogen

Jippie

De Europese Commissie wil de munitieproductie in Europa met een miljard euro verhogen. Dit is goed nieuws voor Oekraïne, maar het  versterkt ook de Europese defensiecapaciteiten, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in Praag. "Het draait allemaal om snelheid, snelheid, snelheid", benadrukte ze na een ontmoeting met de nieuwe Tsjechische president Petr Pavel.

Von der Leyen kondigde aan dat er woensdag een bijbehorend wetsvoorstel wordt aangeboden aan het college van EU-commissarissen. Dit zal een versneld opvoeren van de munitieproductie ondersteunen. Regels en voorschriften zouden worden bevrijd van onnodige ballast en de goedkeuringsprocedures worden versneld. Voor de financiering zal 500 miljoen euro aan EU-fondsen worden gebruikt. Er komt nog eens 500 miljoen euro als cofinanciering van de lidstaten.

Ex-NAVO-generaal Pavel was net terug van een driedaags bezoek aan Oekraïne. Wat Oekraïne het meest nodig heeft, is munitie, benadrukte hij na zijn terugkeer. Pavel had niet alleen Kyiv bezocht, maar ook de industriestad Dnipro en een militair oefenterrein. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de EU hadden in maart al besloten Oekraïne een miljoen nieuwe artilleriegranaten te leveren voor de strijd tegen Rusland in de komende twaalf maanden. Ze zijn bedoeld om munitietekorten te voorkomen voor de Oekraïense krijgsmacht en nieuwe offensieven tegen de aanvallers uit Rusland te kunnen starten.