Rins pakt MotoGP-zege op COTA, Bagnaia onderuit

heywoodu

Op het Circuit of the Americas is zondagavond de Amerikaanse Grand Prix in de MotoGP verreden. Het werd een flinke slijtageslag in de Texaanse zon, waar de een na de ander tegen het asfalt ging.

De race startte met Francesco Bagnaia, Alex Rins en Luca Marini op de eerste rij, gevolgd door Alex Marquez, Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro, Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Johann Zarco. Marquez en Jorge Martin gingen na een paar bochten al onderuit, Bagnaia pakte de leiding, voor Rins en de van plek tien gestartte Jack Miller.

Espargaro lag er nog in de eerste ronde ook al uit. Achter Bagnaia, Rins en Miller volgden Quartararo, Marini, Bezzecchi en Zarco na de eerste ronde, waarna het een tijdje opmerkelijk rustig voort bleef kabbelen. In ronde zeven werd dat even anders: Miller ging tegen de grond vanaf plek drie, Bagnaia had kort daarna een mooi gaatje geslagen naar Rins, maar schoof ineens zijn Ducati hard het grind in.

Zo had Rins relatief eenzaam de leiding, voor Quartararo en Marini, die op hun beurt een gaatje hadden richting Bezzecchi en Viñales. Vroeg in de tweede helft van de race was Binder vanaf plek acht de volgende die viel, nog een ronde later ging de op plek negen rijdende Takaaki Nakagami er ook bij liggen.

Met nog drie ronden te gaan reed Rins nog altijd op kop, terwijl Marini zich wat los had gereden van Quartararo. Viñales reed op enige afstand op de vierde plek, voor de sterk rijdende Miguel Oliveira. Dat werd ook de eindstand en dus was de vijfde MotoGP-zege een feit voor Rins, voor Marini en Quartararo. Rins is overigens de eerste Honda-rijder die een zege pakt en géén Marc Marquez heet sinds Cal Crutchlow in 2018 in Argentinië won.