Moto3-coureur Ortola pakt eerste Grand Prix-zege op COTA, Veijer 13e

heywoodu

Op het Circuit of the Americas nabij het Texaanse Austin hebben de jongelingen in de Moto3 de Amerikaanse Grand Prix afgewerkt. Zoals wel vaker in de Moto3 bleef dat tot in de laatste meters spannend.

Poleposition was voor Jaume Masia, met Ayumu Sasaki en Ivan Ortola ook nog op de eerste rij. Op rij twee stonden Diogo Moreira, Daniel Holgado en Stefano Nepa, voor Ryusei Yamanaka, Matteo Bertelle en Xavier Artigas - Collin Veijer moest het doen met een 21e startplek, na een val in de kwalificatie.

Na de eerste ronde kwam Sasaki als leider door, voor Masia, Moreira, Nepa en Holgado - Ortola viel ver terug na een bijna-valpartij. Na een paar ronden was Tatsuki Suzuki, inmiddels opgeklommen naar de zesde plek, de volgende die voorin het veld onderuit stuiterde, terwijl Veijer zich had opgewerkt naar plek zeventien.

Ondertussen ontstond een klein kopgroepje, doordat Sasaki, Masia, Moreira, Holgado en Artigas zich wat los hadden gereden van de indrukwekkend snel terug naar voren gekomen Ortola, die rap daarna de aansluiting vond. Met een dikke twee ronden te gaan was het leider Sasaki die tegen het asfalt schoof, waarbij Masia als bij een wonder overeind bleef.

Masia haakte door Sasaki's val even af, waardoor Ortola, Moreira, Artigas en Holgado om de overwinning streden, ware het niet dat Masia zich er binnen een ronde tóch weer bij kon voegen. Ortola pakte na een mooie slipstreamactie de leiding en stond die niet meer af: zijn eerste Grand Prix-podium- én -zege was een feit. Masia drukte 'm nog binnendoor bij Moreira naar plek twee en Artigas completeerde het podium - Veijer werd uitstekend dertiende.