Ontketende Pogacar wint Ronde van Vlaanderen voor Van der Poel

H.Vviv

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In een prachtige wedstrijd reed de 24-jarige Sloveen op de laatste keer van de Oude Kwaremont Mathieu van der Poel uit het wiel en reed vervolgens solo naar de winst. Van der Poel eindigde op een tweede plaats. Mads Pedersen maakte het podium compleet door de sprint voor de derde plaats te winnen, vlak voor Wout van Aert.

Vanuit de start werd er hard gereden in de 107ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Mathieu van der Poel was zat al snel achter een breukje in het peloton, maar zijn ploeggenoten zetten het scheve werk recht. Ook Tadej Pogacar moest even in de achtervolging nadat de Sloveen werd opgehouden door een valpartij. En een domme actie Filip Maciejuk kwam ook Wout van Aert ten val, waardoor de topfavorieten voor de winst allemaal wat hadden meegemaakt voordat de finale begon in de Ronde van Vlaanderen.

Acht vroege vluchters, met de Nederlanders Daan Hoole en Elmar Reinders, kregen pas laat wat ruimte van het peloton. Ze pakte al snel een voorsprong van zes minuten, maar die voorsprong slinkte ook snel toen er vaart werd gemaakt in het peloton. Toch zou er voor Pogacar, Van der Poel en Van Aert een gevaarlijke situatie ontstaan nadat veel schaduwfavorieten wegreden na de Molenberg. Onder meer waren Mads Pedersen, Stefan Küng en Kasper Asgreen mee gesprongen. Die achtervolgende groep reed naar de kopgroep toe en namen maar liefst meer dan drie minuten op het peloton, waar de ploegen van de favorieten in eerste instantie een afwachtende houding aanhielden.

In aanloop naar de tweede beklimming van de Oude Kwaremont zag UAE-Emirates het gevaar en versnelde naar de kasseibeklimming, waarna Pogacar zich voor de eerste keer toonde. Op de beklimming reed hij iedereen uit het wiel en deed anderhalve minuut af van de voorsprong. Na de Oude Kwaremont kwamen Van der Poel, Van Aert, Christophe Laporte en Tom Pidcock terug op het wiel van Pogacar. Op de Koppenberg moesten Laporte en Pidcock afhaken en kregen we in de achtervolgende groep Pogacar, Van der Poel en Van Aert. Op de Kruisberg moest Van Aert passen bij een versnelling van Van der Poel en reed de Nederlander samen met Pogacar naar de kopgroep, waar ondertussen Pedersen was weggereden.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont toonde Pogacar nogmaals zijn klasse. Hij reed iedereen uit het wiel en ging direct op en over Pedersen. Van der Poel, die niet veel later de Deen ook voorbij reed, kreeg het gat niet meer dicht in de laatste tien vlakke kilometers. De Nederlander werd tweede op zestien tellen van de ontketende Pogacar. Pedersen won in de achtergrond de sprint voor de derde plaats, vlak voor Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com