Italiaanse premier zegt 'arrivederci' tegen Engels; boetes tot 100.000 euro

Danny

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft plannen om een nieuwe wet in te voeren die het gebruik van buitenlandse woorden in officiële communicatie verbiedt, met name het Engels. De wet heeft als doel de Italiaanse taal te beschermen en stimuleert het gebruik van 'de taal van Dante' binnen het openbaar bestuur.

De partij van premier Meloni, Fratelli d'Italia, ziet de verspreiding van de Engelse taal als vernederend. De wet moet ook de benamingen van banen in het Engels verbieden, tenzij er geen vertaling bestaat. Buitenlandse bedrijven die actief zijn in Italië moeten ervoor zorgen dat interne regels en arbeidscontracten in het Italiaans worden omschreven. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete tussen de 5.000 en 100.000 euro.

Volgens het wetsvoorstel is de toenemende Anglomanie (een overdreven voorkeur voor alles wat Engels is) niet alleen een kwestie van mode, maar heeft het ook gevolgen voor de samenleving als geheel. Om de Italiaanse taal en uitspraak verder te beschermen, moet er een comité komen dat toezicht houdt op het correcte gebruik ervan op scholen, in de media en in reclames.

Dit comité zou kunnen betekenen dat het strafbaar wordt om bijvoorbeeld 'bru-shetta' te zeggen in plaats van 'bru-sketta'.

Met de invoering van deze wet hoopt de Italiaanse regering de nationale taal en cultuur te beschermen en te bevorderen, in een tijd waarin de invloed van het Engels steeds groter wordt.