Venus en Jupiter vannacht 'knusjes bij elkaar'

Jippie

Tijdens de eerste nacht van de meteorologische lente zullen Jupiter en Venus zeer duidelijk  aan de hemel te zien zijn. Jupiter en Venus zijn twee planeten in ons zonnestelsel die miljoenen kilometers uit elkaar staan. Venus is een binnenplaneet en Jupiter een buitenplaneet. Venus is ongeveer net zo groot als de aarde en Jupiter is 10 keer zo groot en staat ook 10 keer zo verweg als Venus.

Hierdoor zijn de twee lichtpuntjes aan de hemel ongeveer even groot. En op 1 maart en 2 maart in de vroege avond is het net of de twee planeten elkaar bijna aanraken. Tussen 18:30 en 20:00 is dat bij heldere hemel het beste te zien.

Dit fenomeen staat bekend als conjunctie - wanneer een planeet dicht bij een maan, ster of andere planeet verschijnt.

De schittering van Jupiter, de grootste planeet, en Venus, de helderste planeet, zal volgens NASA voor een spectaculaire gloed zorgen.

Toeschouwers zullen ook vier van de helderste manen van Jupiter kunnen zien. Bij een heldere hemel zouden mensen de conjunctie met het blote oog moeten kunnen zien, maar een verrekijker of een telescoop zal het zicht verbeteren. Omdat de planeten laag aan de horizon zullen staan, zal het vinden van een plek op een heuvel, vrij van hoge gebouwen, een beter zicht geven.

De afgelopen weken zijn de planeten steeds dichter bij elkaar komen te staan, maar in werkelijkheid zijn ze nog steeds 400 miljoen mijl (600 miljoen km) van elkaar verwijderd.

Conjuncties komen vaak voor in ons zonnestelsel omdat "de planeten rond de zon draaien in ongeveer hetzelfde vlak - het eclipticavlak - en dus vergelijkbare paden langs onze hemel volgen", aldus NASA. 

Dus hoewel deze twee planeten vaak samenkomen zonder "diepgaande astronomische betekenis", zegt NASA, "is dit mooi om te zien".