Elf EU-landen willen nucleair bondgenootschap vormen

Jippie

De EU-landen zijn het onderling oneens over de toekomstige rol van kernenergie. Tijdens een bijeenkomst kwamen elf landen, waaronder Frankrijk, overeen de samenwerking op het gebied van kernenergie uit te breiden. 

Elf lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over "nauwere samenwerking" op het gebied van kernenergie. Dit zijn onder meer Frankrijk, Nederland, Polen, Finland, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slovenië en Slowakije.

Ze willen Europa minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen zoals bruinkool en olie. Tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Energie in Stockholm hebben ze specifiek besloten om naast bestaande kerncentrales "nieuwe gezamenlijke projecten" te promoten. Ook besloten ze nauw samen te werken op het gebied van onderzoek en veiligheid.

De rol van kernenergie creëert twee kampen
Enerzijds zijn landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje fel tegen uitbreiding van kernenergie in Europa om klimaatdoelen te behalen.

Aan de andere kant wil de "nucleaire alliantie" onder leiding Frankrijk de kernenergie verder uitbreiden. Volgens een gezamenlijke verklaring van de elf EU-landen is kernenergie een van de vele instrumenten om klimaatdoelen te halen. Atoomenergie moet worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor de behoeften van de consument om de "voorzieningszekerheid" in de toekomst te garanderen.

Frankrijk is vastbesloten om zijn kernenergie te laten meetellen voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie en "groene" waterstof.

Het is "meer ideologie"
De Luxemburgse minister van Energie, Claude Turmes, zei dat aanhangers van kernenergie meer oog voor ideologie hebben dan naar de realiteit kijken.

Het duurt 15 jaar om een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Als we de race tegen klimaatverandering willen winnen, dan moeten we sneller zijn", zei Turmes. Daarnaast is kernenergie twee tot drie keer duurder dan het opwekken van elektriciteit uit wind- of zonne-energie.