Energiesteun voor mkb'ers vanaf eind maart beschikbaar voor aanvraag

Jippie

Midden - en kleinbedrijven (mkb) die vanwege hun product of dienst veel energie moeten gebruiken, zoals de bakker of de stomerij, kunnen vanaf 21 maart bij de overheid een aanvraag doen voor een tegemoetkoming vanwege hun energiekosten. De energiesteun is goed voor 50 procent van de kosten vanaf de door de overheid gestelde drempelprijs. Zo meldt AT5

Voordat de zaken in aanmerking komen voor de compensatie moeten zij eerst aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moeten de kosten van de gebruikte energie van het bedrijf voor minimaal 7 procent van de omzet gelden. Daarnaast moet het een bedrijf uit de mkb-sector zijn. Daarbij wordt er gekeken of de onderneming onder een aantal werknemers zit en wat de omzet is, minder dan 250 werknemers en hoogstens een jaaromzet van 50 miljoen euro. 

Maximaal 160.000 euro
Bedrijven die voldoen aan alle voorwaarden kunnen de energiesteun aanvragen. Deze bedraagt maximaal voor 160.000 euro. De energiekosten worden vanaf de drempelprijs, 1,19 euro voor gas per kubieke meter en 0,35 euro voor elektriciteit per kilowattuur, vergoed.

 Een mkb-onderneming kan één keer de aanvraag doen en deze geldt dan voor de periode over november 2022 tot en met december 2023. Vanaf 21 maart tot en met 2 oktober kan de aanvraag worden gedaan. 

In het nauw
In september vorig jaar sprak AT5 met middenstanders die in het nauw werden gedreven door de stijgende energieprijzen. De ondernemers zagen de aanpassingen van hun nieuwe energiecontracten met angst en beven tegemoet. Zij zeiden toen dat de politiek moest gaan ingrijpen. 

De reden dat de regeling uiteindelijk even op zich liet wachten was omdat het kabinet de steun alleen aan een afgebakende groep wilde geven en dat goed moest regelen. Daarnaast moest het kabinet toestemming krijgen van de Europese Unie voor het plan.