58 migranten verdronken bij Italië, Von der Leyen wil hervorming asielwetgeving

Jippie

Ten minste 58 migranten, onder wie kinderen, zijn om het leven gekomen toen hun overvolle houten boot op de rotsen terecht kwam en uit elkaar brak voor de kust van Zuid-Italië. De lichamen werden ontdekt op een strand in Cutro en in de zee. Ongeveer 80 vluchtelingen werden gered.

Sommige wrakstukken kwamen terecht op een stuk langs de kust van Calabrië. De staatstelevisie citeerde later overlevenden die zeiden dat de 20 meter lange boot vijf dagen eerder vanuit Turkije was vertrokken met meer dan 200 passagiers aan boord.

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen heeft opgeroepen tot hervormingen van de asielwetgeving met het oog op de schipbreuk in de Middellandse Zee. Von der Leyen kondigde aan dat de inspanningen voor het centrale Middellandse Zeegebied aanzienlijk moeten worden opgevoerd. Met een zogenaamd actieplan wil de Europese Commissie onder meer de samenwerking met partnerlanden en internationale organisaties verbeteren en zoek- en reddingsmaatregelen in het Middellandse Zeegebied uitbreiden. 

De Italiaanse premier Meloni hernieuwde haar aankondiging in Rome dat ze actie zou ondernemen tegen illegale migratie.