Hof zet streep door vertragingstactiek strafrechtadvocaten

Monique Verlind (DJMO)

Het gerechtshof Amsterdam heeft donderdag in hoger beroep twee verdachten veroordeeld voor het inzetten van illegale werknemers bij bouwklussen en het op die manier behulpzaam zijn van deze werknemers bij hun illegaal verblijf in Nederland.

Eind aan vertragingstactiek
Op de zitting waar de zaken inhoudelijk werden behandeld vroegen de advocaten om vijftien getuigen te horen. Een aantal van deze getuigen had over de verdachten belastende verklaringen afgelegd. Normaal gesproken heeft de verdediging het recht om zulke getuigen te ondervragen.

In dit geval wees het hof de verzoeken af, omdat bij het plannen van de inhoudelijke behandeling van de zaak door de verdediging te kennen was gegeven dat zij geen getuigen wilde horen. De verdediging had geen goede argumenten waarom zij van mening was veranderd. Het hof kiest voor deze strenge benadering omdat deze werkwijze van advocaten recent vaker voorkomt en funest is voor de kwaliteit en de effectiviteit van de strafrechtspleging.

Het niet horen van de getuigen in deze zaken doet volgens het hof geen afbreuk aan het recht van de verdachte op een eerlijk proces.

Het hof legde de 2 mannen die werkten vanuit een loods in Zaandam beiden een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op.