SpaceX wil voorkomen dat Oekraïne Starlink-internet voor drones gebruikt

Jippie

Tesla CEO Elon Musk's Starlink Amerikaanse satelliet-internetdienst onderneemt stappen om te voorkomen dat Oekraïne het systeem gebruikt om drones te besturen in zijn oorlog tegen Rusland. Het beschikbaar stellen van het netwerk was "nooit bedoeld om als wapen te worden gebruikt", zegt SpaceX-president en CEO Gwynne Shotwell, eigenaar van Starlink.

Volgens de contracten is Starlink alleen bedoeld voor humanitaire doeleinden. Dit omvat het leveren van breedbandinternet aan ziekenhuizen, banken en gezinnen die zijn getroffen door de Russische invasie. "We weten dat het leger Starlink gebruikt voor communicatie, en dat is prima", zei SpaceX-president Shotwell. "Maar het was nooit onze bedoeling dat het voor offensieve doeleinden zou worden gebruikt." SpaceX wilde geen commentaar geven op technische details.

Experts vinden het lastig om signalen gericht uit te schakelen. Enrico Stoll, hoofd van de afdeling lucht- en ruimtevaarttechnologie aan de TU Berlijn, vertelde vandaag aan het Dujtse ZDF dat de drones worden bestuurd door een piloot, die op zijn beurt het Starlink-internetsignaal gebruikt. Het is echter moeilijk om dronegegevens in dit proces te identificeren. Volgens Stoll zou het nodig kunnen zijn om alle militaire communicatie van Oekraïne af te sluiten.

Oekraïne boos
Mykhailo Podolyak, een adviseur van president Zelenskyy van Oekraïne, reageerde boos. Bedrijven moeten een keuze maken, tweet Podolyak. "Of ze kiezen de kant van het recht op vrijheid, of ze kiezen de kant van de Russische Federatie en haar recht om grondgebied te veroveren en te doden."

Elon Musk zette in oktober vorig jaar vraagtekens bij de financiering van de internetdienst voor Oekraïne via de Starlink-satellietdienst. "SpaceX wil de uitgaven uit het verleden niet terugvorderen, maar kan het bestaande systeem ook niet voor altijd blijven financieren", betoogde Musk. Volgens berichten in de media zou hij het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben gevraagd om te betalen voor de kosten. Volgens omroep CNN toonden cijfers van SpaceX echter aan dat ongeveer 85 procent van de eerste 20.000 internetterminals voor Oekraïne op zijn minst gedeeltelijk werd betaald door landen als de VS en Polen.

Starlink biedt internettoegang via een systeem van meer dan 3.000 kleine satellieten. Dit aanbod is voor Oekraïne van groot belang in de oorlog tegen Rusland: de strijdkrachten vertrouwen bij hun tegenoffensief onder meer op internetverbindingen die tot stand zijn gebracht via Starlink.