Republikein McCarthy ondanks meerderheid geen opvolger Democraat Pelosi

Jippie

In de inaugurele zitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden slaagde de Republikeinse parlementaire fractieleider McCarthy er niet in de vereiste meerderheid te behalen om het Huis van Afgevaardigden voor te zitten. Verschillende leden van zijn fractie weigerden op hem te stemmen. Deze situatie komt zelden voor, het laatst was dit 100 jaar geleden.

McCarthy kreeg 203 stemmen, terwijl de Democratische kandidaat Jeffries 212 stemmen kreeg. Dat betekent dat 19 Republikeinse parlementsleden hun fractievoorzitter niet hebben gekozen - terwijl de groep wel een meerderheid heeft in het Huis vam Afgevaardigen.

Voordat de sessie begon, bekritiseerde McCarthy zijn tegenstanders binnen de partij en beschuldigde hij hen ervan alleen geïnteresseerd te zijn in hun persoonlijke situatie in plaats van in het belang van het land. Hij kreeg te horen dat hij alleen de benodigde stemmen zou krijgen als hij bepaalde leden van de fractie bepaalde ambten en budgetten zou geven, zei de Republikein.

McCarthy's critici beschuldigen hem ervan de gematigden teveel te steunen. De gematigden verwijten hem op hun beurt geen duidelijke lijn te trekken. Gezien de krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kan McCarthy het zich nauwelijks veroorloven om van mening te verschillen.

De afgelopen weken probeerde hij dan ook de interne critici te sussen met tal van toegevingen.

De verkiezing voor de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gaat over het opvolgen van de Democraat Pelosi. Deze post is de derde na de Amerikaanse president en vice-president.

Na de tussentijdse verkiezingen op 8 november hebben de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dit kan worden aangewend om verdere plannen van de regering Biden te blokkeren. Republikeinen hebben nu 222 parlementsleden tegen 213 Democraten. In de Senaat zullen de Democraten 51 van de 100 senatoren leveren.