Inauguratie Lula in Brasilia onder strenge beveiliging

Jippie

Vandaag zullen naar verwachting 300.000 mensen de inauguratie van president Lula da Silva in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia bijwonen.

Meer dan een dozijn buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders willen aanwezig zijn bij de beëdigingsceremonie. In tegenstelling tot eerdere overdrachten zal Lula's voorganger Bolsonaro de presidentiële sjerp niet aan hem overhandigen. De rechtse politicus reisde vrijdag met zijn gezin af naar de Verenigde Staten. Naar verluidt zou hij zijn afgereisd naar het landgoed Mar-A-Lago. 

Men vraagt zich af of Bolsonaro zo probeert te ontsnappen aan mogelijke rechtszaken en talloze onderzoeken die tegen hem lopen, onder meer voor zijn optreden in de coronapandemie, waarbij in Brazilië bijna 700.000 mensen stierven in slechte omstandigheden. 

Lula, die aan zijn derde termijn begint, heeft aangekondigd af te wijken van het beleid van Bolsonaro. Hij wil zich onder andere inzetten voor de bescherming van het Amazonewoud.

Door de enorme polarisatie in het land heeft de inauguratie op voorhand al veel glans verloren. Vanwege de angst voor geweld door een harde kern van Bolsonaro-aanhangers, de zogeheten Bolsonaristas, en zelfs een mogelijke aanslag, zijn er strenge veiligheidsmaatregelen afgekondigd.