Terreur Nice 2016: alle verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen

Jippie

Zes jaar na de terroristische aanslag in Nice zijn alle acht mede-verdachten van de aanslag door een Parijse rechtbank schuldig bevonden. Twee van deze verdachten zijn veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De voorzitter zei dat de twee de moordenaar moreel en materieel gesteund hebben en hem hebben geïnspireerd tot de aanslag.

De rechtbank veroordeelde de man die het wapen kocht wat is gebruikt bij de aanslag is tot 12 jaar gevangenisstraf. De andere vijf beklaagden in het proces, die ook betrokken waren bij het verkrijgen van een wapen, zouden tussen de twee en acht jaar in de gevangenis hebben gezeten.

Op 14 juli 2016 – de Franse nationale feestdag – reed een Tunesische huurmoordenaar met een vrachtwagen op groepen mensen in op de Boulevard des Anglais in Nice. Er vielen 86 doden. Meer dan 200 mensen raakten gewond. De moordenaar werd doodgeschoten door de politie.

De terreurmilitie van IS eiste destijds de verantwoordelijkheid voor de misdaad op. Volgens de rechtbank was dit  opeisen echter opportunistisch, ondanks de interesse van de dader in het jihadisme. Een connectie met een terroristische organisatie is niet geconstateerd, maar wel een duidelijke inspiratie vanuit het jihadisme.