F1: Russell verrast met winst in sprintrace Brazilië

Peterselieman

George Russell heeft de sprintrace in Brazilië op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur versloeg op Interlagos Carlos Sainz en Lewis Hamilton. Max Verstappen reed met een gehavende Red Bull naar plek vier, wat voor de hoofdrace de derde stek zal worden vanwege een gridstraf voor Sainz.

Kevin Magnussen startte vanaf poleposition en was goed weg op zijn zachte banden. Verstappen naast hem startte op mediums en moest hierdoor wat meters prijsgeven met Russell achter zich. De Brit opende al snel de aanval op Verstappen die zich breed maakte. Beiden liepen in op Magnussen. Verder naar achteren sloop Sainz naar plek vier met niet ver daarachter Hamilton.

Verstappen wist na twee ronden Magnussen in te halen op het rechte stuk van start/finish en zo een gaatje te slaan met de rest. Magnussen viel al snel ten prooi aan de rest van de snelle coureurs, maar kon zich halverwege de race handhaven op plek zes. De Deen had minder druk van achteren omdat de Alpine-coureurs elkaar raakten en beide bolides beschadigd raakten. Fernando Alonso moest met een kapotte voorvleugel de pits opzoeken en Ocon kampte met kapot bodywork waardoor hij minder snelheid in zijn auto had.

Vooraan vochten Verstappen en Russell een verbeten gevecht uit waarbij de Nederland zich ronde na ronde breed maakte. Russell kwam er na vijftien ronden toch voorbij en liep uit op de Red Bull, terwijl daarachter Sainz bezoek kreeg van Hamilton. Beiden liepen in op Verstappen die schade aan zijn auto leek te hebben. Sainz passeerde Verstappen waarbij de auto's elkaar raakten en de voorvleugel van de Red Bull beschadigd raakte. Dit gaf Hamilton de mogelijkheid om door te schuiven naar plek drie.

Na 24 ronden werd Russell als eerste afgevlagd voor Sainz en Hamilton. Verstappen eindigde op plek vier, voor Sergio Perez, Charles Leclerc, Lando Norris en polesitter Magnussen. Sebastian Vettel eindigde met de Aston Martin net buiten de punten, mede doordat hij buiten de baan was gedwongen door teamgenoot Lance Stroll die hiervoor tien seconden straf kreeg.