F1: Magnussen verrast iedereen in Brazilië

Peterselieman

Kevin Magnussen heeft zeer verrassend de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de sprintrace voor de Grand prix van Brazilië. De Deen was onder verradelijke omstandigheden op Interlagos met de Haas nipt sneller dan Max Verstappen en George Russell.

De baan was voor de kwalificatie gedeeltelijk nat, waardoor de coureurs op intermediates naar buiten gingen. Naarmate de sessie vorderde werden de tijden sneller en sneller en werd er veel stuivertje gewisseld. Pierre Gasly was de eerste die naar buiten ging op slicks die na enkele ronden begonnen te werken. De rest van het veld volgde snel. waarna het veld door elkaar gehusseld werd. Degenen die aan de verkeerde streep stonden waren Nicholas Latifi, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas en Mick Schumacher.

In de tweede sessie ging iedereen opnieuw snel naar buiten en richting het einde werd de baan sneller en sneller. Onder meer de Mercedes-coureurs en Sergio Perez hadden het lastig, maar gingen toch door naar het laatste deel. Dit ging ten koste van Alexander Albon, Gasly, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Lance Stroll.

Omdat de regen naar beneden dreigde te komen stonden alle coureurs bij de start van Q3 voor het rode licht te wachten. Magnussen was als eerste weg en zette met een 1.11,674 een tijd neer die niet meer geklopt werd. Verstappen kwam nog het dichtste bij, gevolgd door Russell, Lando Norris, Carlos Sainz, Fernando Alonso en Lewis Hamilton.

Ferrari stuurde Charles Leclerc naar buiten op intermediates terwijl de baan nog droog was. Deze keuze pakte verkeerd uit en Leclerc kon geen representatieve tijd neerzetten. De Monegask eindigde als tiende, vlak voor Sergio Perez die klem zat achter de Ferrari en hierdoor een goede startpositie voor de sprintrace in rook op zag gaan. De regen kwam nadat iedereen een tijd neer had gezet en Russell zijn Mercedes in het grind had gezet, waardoor Kevin Magnussen de poleposition al kon vieren voordat de sessie afgelopen was.