De Koningin is dood, leve de Koning!

Jippie

Bloemen voor de paleizen, saluutschoten en condoleances uit vele hoofdsteden over de hele wereld: mensen over de hele wereld rouwen om de dood van de koningin. Eind van de middag zal de nieuwe koning Charles III de Britten toespreken.

Over de hele wereld ervaart men verdriet na de dood van koningin Elizabeth II. Veel mensen legden bloemen voor de paleizen in Londen en Windsor, evenals in Schotland, waar de koningin gisteren stierf. In Londen, in Windsor Castle en in Balmoral Castle in Schotland, zijn de klokken gepland om 12.00 uur en in Londen zal er ook een saluutschot zijn als eerbetoon aan de koningin.

Duizenden mensen hadden zich gisteren op plaatsen in Groot-Brittannië verzameld, bloemen gelegd of het volkslied 'God Save the Queen' gezongen. Veel mensen huilden toen de vlag werd gestreken bij Buckingham Palace.

Nu Queen Elizabeth gisterenmiddag is overleden, neemt Prince Charles direct het stokje van zijn moeder over. In een verklaring rouwt de nieuwe koning om zijn overleden moeder en prijst hij haar werkzaamheden als langst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk. 

Charles onderweg naar Londen
Vandaag reist Koning Charles III reis terug naar Londen vanuit Schotland met zijn vrouw Camilla. Charles zal de nieuwe premier Liz Truss ontmoeten voor een eerste ontmoeting. Een toespraak van de nieuwe monarch tot de natie is gepland voor de avond.

De 73-jarige werd koning na de dood van zijn moeder, maar de proclamatie als monarch komt morgen tijdens een speciale raadsvergadering in St James's Palace in Londen. Er is nog geen datum voor zijn kroning.

De koningin is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden op haar landgoed Balmoral. Dinsdag gaf ze premier Liz Truss formeel de opdracht om daar een regering te vormen. Het was de laatste foto die het publiek van de koningin zag. Ze zat meer dan 70 jaar op de troon, langer dan enige andere Britse monarch voor haar.

"Rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd"
Truss prees de koningin als "de rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd". Het land bloeide onder haar heerschappij. VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat Elizabeth II over de hele wereld werd bewonderd om haar "genade, waardigheid en toewijding": "De wereld zal zich haar toewijding en leiderschap nog lang herinneren."

Kanselier Olaf Scholz prees de koningin als een "rolmodel en inspiratie voor miljoenen, ook hier in Duitsland". De Amerikaanse president Joe Biden noemde de koningin een unieke staatsvrouw en "meer dan een monarch". Net als in Groot-Brittannië en de VS hangt de vlag van de Verenigde Naties de komende dagen halfstok.

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping sprak van een groot verlies voor het Britse volk, zoals de Chinese staatstelevisie schreef in zijn condoleancebrief aan koning Charles III.

"Onwrikbaar plichtsbesef"
Ook is er rouw in staten die vroeger deel uitmaakten van Groot-Brittannië en nu verenigd zijn in het Gemenebest. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern prees het 'onwrikbare plichtsbesef' van de vorst. De Australische premier Anthony Albanese benadrukte haar kalme houding.

In Brazilië - geen land van het Gemenebest - werd een driedaagse nationale rouw afgekondigd.

Beroemde gebouwen verlicht
Het Empire State Building in New York gloeide paars en glinsterde zilver als eerbetoon aan de koningin. In Rio de Janeiro werd het Christusbeeld verlicht in rood, blauw en wit. In Parijs gingen de lichten op de Eiffeltoren 's nachts uit om de koningin te eren.

Sportorganisatoren hebben geplande wedstrijden onderbroken of geannuleerd. Onder meer een golftoernooi, paardenraces en rugbywedstrijden werden getroffen, evenals in ieder geval de lagere klasse voetbalwedstrijden die voor vrijdag stonden gepland. Het is nog onduidelijk of er komend weekend nog meer wedstrijden worden afgelast.

Hoe zal Charles presteren als koning?
“Charles zal een beetje moeten inbinden vanuit zijn hebben en houden. Het is een man die het hart op zijn tong heeft op een aantal zaken”, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij zal zich een stuk ingetogener moeten gedragen.”

Het is nog niet bekend wanneer Elizabeth wordt begraven, maar volgens het protocol moet de uitvaart tien dagen na het overlijden plaatsvinden. Dat betekent dat de rouwperiode voor de koninklijke familie ruim twee weken duurt. De periode van nationale rouw voor het Britse volk duurt tot de avond op de dag van de uitvaart.


" frameborder="0">