Turkse inflatie nu op 80 procent vergeleken met jaar geleden

Jippie

De inflatie in Turkije stijgt in augustus naar het hoogste niveau in 24 jaar. Net als andere landen lijdt Turkije, dat arm is aan grondstoffen, onder de hoge energieprijzen, die de inflatie drastisch verergeren.

De consumentenprijzen in Turkije stegen in augustus het snelste in 24 jaar. Goederen en diensten stegen met gemiddeld 80,21 procent in prijs ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo maakte het Turkse statistiekbureau vandaag bekend. In vergelijking met de vorige maand stegen de kosten van levensonderhoud met 1,46 procent. Het is de vijftiende opeenvolgende maandelijkse stijging van de inflatie.

Dure grondstoffen stimuleren inflatie
De transportkosten, inclusief benzineprijzen, stegen afgelopen maand met 117 procent. Voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken stegen met meer dan 90 procent in prijs. Ook voor meubels en huishoudelijke apparaten moesten consumenten dieper in de buidel tasten: die kosten gemiddeld 92 procent meer dan in augustus 2021.

Een belangrijke reden voor de momenteel sterk stijgende prijzen zijn de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne, waardoor veel grondstoffen beduidend duurder zijn geworden. Als grondstofarm land is Turkije afhankelijk van import, dus de hogere prijzen worden weerspiegeld in de consumentenprijzen.

De verzwakkende lirakoers werkt hier verzwarend, omdat grondstoffen op de wereldmarkten in dollars betaald moeten worden. Dus als de lira daalt, stijgen ook de kosten: de zwakke lira maakt import, waarvan Turkije afhankelijk is, duurder.

Inflatie piekt in de herfst
De nationale munteenheid heeft het vorige jaar 44 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar en dit jaar nog eens 27 procent. De reden hiervoor is dat de centrale bank haar belangrijkste rentetarief sinds afgelopen najaar geleidelijk heeft verlaagd van 19 procent naar de huidige 14 procent, hoewel economische leerboeken eigenlijk renteverhogingen aanbevelen als de prijzen sterk stijgen. Dalende rentetarieven maken een valuta minder aantrekkelijk voor beleggers.

President Recep Tayyip Erdogan wil de economie een boost geven met een lage rente. Volgens prognoses van de Turkse centrale bank zal de inflatie in het najaar pieken, met een inflatie van bijna 90 procent. Volgens een overheidsprognose zou de inflatie dan tegen het einde van het jaar moeten dalen tot 65 procent. Tegen het einde van 2023 zou het dan moeten dalen tot bijna 25 procent, volgens een voorspelling die zondag werd gepubliceerd.

Vertrouwen de Turkse bevolking de statistieken?
Volgens enquêtes geloven veel Turken de officiële statistieken niet. Een op de twee mensen is volgens deze mening van mening dat de prijzen nog sterker zullen stijgen dan officieel is gemeld. Ook oppositiepolitici en sommige economen vertrouwen de officiële gegevens niet. "Ik geloof ze niet meer", zegt beleggingsstrategiemanager Tim Ash van vermogensbeheerder BlueBay Asset Management. "Het ziet eruit als fantasie, wishful thinking. Hoe kun je economisch beleid maken als je de economische fundamenten niet kunt vertrouwen?"