Geen NS-treinen op vierde stakingsdag

Jippie

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren dinsdag 30 augustus actie: de vierde dag van de aangekondigde estafettestaking. Door de impact van de acties van dinsdag kunnen er de hele dag geen NS-treinen rijden in Nederland met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal – Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden wel, overige internationale treinen rijden niet in Nederland. Ook de treinen van de regionale vervoerders blijven rijden, met uitzondering van de treindienst Alphen-Gouda. We adviseren reizigers hun reis uit te stellen of zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties.

De acties zijn gericht op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel collega’s aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. Eerdere stakingsdagen hebben we ons tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden.

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS: “De acties van de vakbonden hebben grote impact op onze reizigers. Morgen wordt de treindienst in het hart geraakt en moeten we een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers. Dat vinden we uiterst vervelend. We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen.”

Schiphol
NS spant zich in om Schiphol Airport bereikbaar te houden. Schiphol Airport blijft tijdens de actiedag vier keer per uur bereikbaar via Amsterdam Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport gebruik te maken van alternatief vervoer.