Vine wint eerste bergrit in Vuelta, Evenepoel slaat slag in klassement en is nieuwe leider

H.Vviv

De Australiër Jay Vine heeft in zeer slechte weersomstandigheden de eerste bergrit in de Vuelta gewonnen. De renner van Alpecin-Deceuninck vertrok op de slotklim uit de groep van de favorieten en haalde vroege vluchter Mark Padun bij en kwam vervolgens solo aan. Op vijftien seconden werd Remco Evenepoel tweede en nam daarbij de leiderstrui over van Rudy Molard.

Vrij snel in de etappe reed er een kopgroep van tien weg. Al snel liep de voorsprong van de kopgroep op naar de vijf minuten, waar Groupama - FDJ de controle had over het peloton. Halverwege de rit hielp Quick-Step Alpha Vinyl daarbij en bleef de voorsprong rond de vijf minuten hangen, maar nadat Ineos de kop in het peloton had overgenomen ging de voorsprong hard achteruit.

Op de voorlaatste klim van de dag was Mark Padun de sterkste van de kopgroep. De Oekraïner had op de top van de Collada De Brenes nog een mooie voorsprong op de kop van het peloton, maar in de natte afdaling ging het niet heel erg soepel voor Padun en aan de voet was de voorsprong nog maar één minuut op het peloton, waar wereldkampioen Julian Alaphilippe de kop had genomen.

Op de slotklim trrok Jay Vine al snel ten aanval. De Australiër kreeg niemand mee en ging op zoek naar Padun en zou hem ook bijhalen en zou hem vrij snel achterlaten. Daarachter nam Remco Evenepoel de leiding. De Belg nam de kop en zijn concurrenten moesten één voor één passen, waaronder drievoudig winnaar Primoz Roglic. Alleen Enric Mas kon het wiel van de Belg houden en samen reden ze langzaam weg bij de anderen. Ondanks het hoge tempo konden ze Vine niet meer bijhalen en pakte de winst op de beklimming van de Pico Jano. Evenepoel werd tweede op vijftien seconden, voor Mas. Roglic verloor vandaag bijna anderhalve minuut op Evenepoel.