Vuelta: Etappe 6 - Serieus klimwerk naar de finish

heywoodu

De vijfde etappe van de Vuelta a España was vooral spannend vanwege het gevecht tussen koploper Marc Soler en een groep niet-samenwerkende achtervolgers. Soler zegevierde, Rudy Molard pakte de rode leiderstrui en die last is Jumbo-Visma nu dus lekker even kwijt.

Vandaag de zesde etappe en daarvoor mogen toch wel serieuze klimmersbenen ondergebonden worden. We vertrekken in Bilbao, de finishplaats van gisteren, en de 181,2 kilometer lange rit leidt het peloton vervolgens het Baskenland weer uit en Cantabrië binnen.

Onderweg liggen er een paar pittige heuveltjes en met de uitermate zware Collada de Brenes - zes kilometer lang, negen procent gemiddeld en regelmatig dik in de dubbele cijfers - begint de finale echt.

Na de afdaling van die zware klim volgt de slotklim, met de finish bovenop de Pico Jano: dertien kilometer aan 6,6 procent gemiddeld, maar natuurlijk zitten er ook hier stukken van meer dan tien procent tussen.

Rellende_Rotscholier heeft het hier weer uitgebreid voorbeschouwd, starten doen ze om 12.20 uur en Eurosport begint helaas pas om half drie, wel bijna vijf kwartier eerder dan Sporza. De finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)