Soler wint vijfde rit in Vuelta, Molard neemt leiderstrui over van Roglic

H.Vviv

Marc Soler heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Catalaan pakte in het Baskenland de ritwinst na een solo van vijftien kilometer, voor Daryl Impey en Fred Wright. Rudy Molard kwam als vierde over de streep en nam de leiderstrui over van Primoz Roglic.

Met donderdag de eerste aankomst bergop, bood de vijfde etappe in de Ronde van Spanje kansen voor de vroege aanvallers en die wilde ook hun kans pakken. In de rit van Irun naar Bilbao waren de eerste anderhalf uur constant aanvallen en uiteindelijk raakte er een omvangrijke kopgroep weg. Snel ging de voorsprong naar de twee minuten, waarna Marc Soler vanuit het peloton in de tegenaanval ging. De Catalaan reed op zijn eentje het gat naar de kopgroep toe, waarna de kopgroep voor de ritzege ging strijden.

Op de voorlaatste klim van de dag probeerde Lawson Craddock het met een vroege aanval, maar in de afdaling kwam het weer samen. Daarna trok in aanloop naar de laatste klim van de dag Jake Stewart in de aanval. De Engelsman begon met een mooie voorsprong aan de slotklim, maar één kilometer voor de top haalde Soler hem bij en liet hem direct achter. De Catalaan trok door en liet Stewart achter. Op de top van de klim had Soler een kleine voorsprong, maar in de afdaling en naar de finish hield de Catalaan het net vol. Hij won voor Daryl Impey en Fred Wright. Rudy Molard kwam als vierde over de streep en nam daarbij de rode leiderstrui over van Primoz Roglic, die pas na vier minuten over de finish kwam.