Tänak wint Rally van België, thuisheld crasht

heywoodu

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in België werd de negende rally van het wereldkampioenschap 2022 afgewerkt, met daarna nog vier wedstrijden te gaan - Griekenland, Nieuw-Zeeland, Spanje en Japan.

De rally rondom Ieper kreeg in proef twee al een flinke schok te verwerken, gelukkig wel zonder persoonlijke schade: de dit jaar zo dominante WK-leider Kalle Rovanperä ging iets te wijd en stuiterde met navigator Jonne Halttunen de greppel in, waarbij de Toyota stevig over de kop sloeg. Het duo werd geholpen door omstanders, maar de winstkansen waren uiteraard weg.

Het was niet de enige Toyota met problemen: Takamoto Katsuta's auto sloeg in proef drie uit het niks uit, op de elektrische stand wist hij met Aaron Johnston nog de finish te bereiken. Drie teams streden continu om de winst: de Toyota van Elfyn Evans en Scott Martin en de Hyundai's van Ott Tänak/Martin Järveoja en thuishelden Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe.

Neuville sloot de openingsdag als leider af, op 2,5 seconden gevolgd door Tänak en met Evans op 13,7 seconden - de Welshman had een straf van tien seconden gekregen, nadat hij te laat bij de laatste proef van de dag aan was gekomen.

Op de tweede dag was Neuville heerlijk bezig en wist hij zijn leidende positie beetje bij beetje uit te breiden, tot proef vijftien: de Belg ging te wijd en knalde de greppel in. Omstanders wisten hem er met pijn en moeite uit te duwen, maar de auto had teveel schade opgelopen en hij moest zondag gaan proberen om in de afsluitende power stage nog wat te scoren.

Tänak nam zo de leiding over, Evans volgde op 8,2 seconden. Ineens stond Esapekka Lappi met navigator Janne Ferm in hun Toyota op een podiumpositie, een minuut achter Evans. In de power stage was de herstelde Rovanperä de snelste, maar Tänak behield op de slotdag de leiding en won de rally, precies vijf seconden voor Evans. Lappi finishte als derde, net als in Finland.

Rovanperä gaat met 203 punten tegenover 131 voor Tänak nog altijd zeer ruim aan de leiding. Als Tänak pech heeft in Griekenland kan de Fin zelfs de wereldtitel al veiligstellen door in de top-2 te eindigen - de Acropolis Rally staat van 8 tot en met 11 september gepland.