Slotavond EK atletiek levert Nederland vierde en vijfde plaatsen op

heywoodu

In München is zondagavond het Europees kampioenschap atletiek afgesloten. Dat gebeurde met nog een fraai avondje atletiek, waarin eigenlijk elke wedstrijd wel flinke spanning kende, met daarbij ook volop Nederlandse deelname.

4x100m mannen
Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju liepen een uitstekende race, maar het was nét niet genoeg: Bouju finishte in 38,25 seconden als vierde. Het goud ging in 37,67 seconden naar de Britse topfavorieten Jeremiah Azu, Zharnel Hughes, Jona Efoloko en Nethaneel Mitchell-Blake, voor Frankrijk (37,94) en Polen (38,15).

4x100m vrouwen
Met Groot-Brittannië én Frankrijk, twee van de topploegen, ging het halverwege bij een wissel fout, een mooie medaillekans voor N'Ketia Seedo, Zoë Sedney, Jamile Samuel en Naomi Sedney, maar helaas: alsnog vijfde in 43,03 seconden, zes duizendsten achter Spanje. Het publiek ontplofte ondertussen zo ongeveer, want favorieten Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Gina Lückenkemper en Rebekka Haase brachten Duitsland in 42,34 seconden het goud, voor Polen (42,61) en Italië (42,84).

100m horden vrouwen
De avond begon met de halve finales, waarin Nadine Visser overtuigend de finale haalde en Maayke Tjin-A-Lim en Zoë Sedney uitgeschakeld werden. In die finale ging Visser erg lekker mee, maar een medaille zat er nét niet in: de Zwitserse Ditaji Kambundji drukte de borst net iets eerder over de finish voor brons in 12,74 seconden, voor Visser (12,75). Goud was voor de Poolse Pia Skrzyszowska in 12,53 seconden, voor de verrassende Hongaarse Luca Kozak in 12,69 seconden.

Hoogspringen vrouwen
Met de 19-jarige Britt Weerman kreeg Nederland in de afgelopen maanden ineens een outsider, ze werd onlangs zelfs vicewereldkampioene bij de junioren. In München ging het goed en was ze één van de vijf dames die de 1,93 meter haalden, maar op 1,95 meter ging het mis. Doordat de Servische Angelina Topic, die haar op het WK junioren ook al klopte, zonder fouten tot en met 1,93 meter kwam pakte die het brons en werd Weerman vierde. Goud was voor de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh met 1,95 meter, dezelfde hoogte - maar met minder foutsprongen - als de Montenegrijnse Marija Vukovic.

800m mannen
De Belg Eliott Crestan had het tempo er aanvankelijk goed in zitten, maar hij werd er in de beslissende fase toch uit gelopen. Mariano Garcia uit Spanje nam de leiding en sprintte naar het goud in 1:44,85 minuten, door de Brit Jake Wightman - olympisch kampioen op de 1500m - nét achter zich te houden (1:44,91). Brons was er in 1:45,19 voor de Ier Mark English, vlak voor Andreas Kramer uit Zweden en de Fransman Benjamin Robert.

10km mannen
Het veld bleef geruime tijd bij elkaar, waarbij er uiteraard beetje bij beetje lopers af moesten haken. In de slotfase schopte Zerei Kbrom Mezngi uit Noorwegen het tempo omhoog en hij leek op weg naar de winst, maar dat was buiten één man gerekend: de Italiaan Yemaneberhan Crippa zette nog eens aan en sprintte vol langs Mezngi heen naar het goud in 27:46,13 minuten, voor de Noor (27:46,94) en de Fransman Yann Schrub (27:47,13).

Speerwerpen mannen
Met 87,28 meter in de tweede ronde pakte Jakub Vadlejch de leiding, maar die hield de Tsjech niet vast: Julian Weber uit Duitsland ging er met 87,66 meter overheen in de vierde ronde. Dat bleek uiteindelijk de gouden worp, terwijl die van Vadlejch zilver opleverde. Brons was er met 86,44 meter voor Lassi Etelätalo, eindelijk weer een Fin op het speerwerppodium.

20km snelwandelen mannen
Drie mannen staken aanvankelijk boven de rest uit, want nadat Perseus Karlström na zo'n dertien kilometer een versnelling doorvoerde zaten alleen de Spanjaarden Alvaro Martin en Diego Garcia nog in zijn kielzog. De Zweed moest niet veel later dan weer passen na een aanval van Martin en die snelde in 1:19.11 uur naar het goud. Zilver was op twaalf seconden toch nog voor Karlström, terwijl Garcia op 35 seconden het brons pakte.

20km snelwandelen vrouwen
Maria Perez uit Spanje leek met afstand de sterkste, maar kort na de helft van de wedstrijd ontving ze haar derde rode kaart en moest ze twee minuten in de strafbox plaatsnemen - haar kans was gezien. Voorin maakten Saskia Feige uit Duitsland en de Portugese Ana Cabecinha het tempo, maar ook Cabecinha werd bestraft en ondertussen nam Antigoni Ntrismpioti het over. De Griekse snelde weg en pakte na het goud op de 35km in 1:29.03 uur ook het 20km-goud, voor de Poolse Katarzyna Zdzieblo (1:29.20) en Feige (1:29.25).