Bol pakt historische EK-dubbel met goud op 400m horden

heywoodu

De vrijdagavond heeft op het Europees kampioenschap atletiek in München een historische gouden medaille opgeleverd voor Nederland. Verrassend was het niet, maar bijzonder zeker wel, en verder was het in het algemeen wederom een erg mooie atletiekavond.

400m horden vrouwen, finale
Femke Bol was uiteraard de grote topfavoriete en zoals verwacht was van enige spanning ook geen sprake: met een kampioenschapsrecord van 52,67 seconden snelde ze naar een historische dubbel, nadat ze ook de vlakke 400 meter al gewonnen had. Bol werd op het podium vergezeld door het Oekraïnse duo Viktoriya Tkachuk (54,30) en Anna Ryzhykova (54,86), eigenlijk ook zoals op voorhand te verwachten viel.

200m vrouwen, finale
Lieke Klaver begon best aardig, maar kon in de slotfase net niet hard genoeg doortrekken om naar de medailles te gaan: vijfde in 22,88 seconden. Het goud was voor de Zwitserse Mujinga Kambundji in 22,32 seconden, die de Britse mede-favoriete Dina Asher-Smith in 22,43 seconden naar het zilver verwees. Brons ging in 22,72 seconden naar de toch wat verrassende Deense Ida Karstoft.

800m mannen, halve finales
Doordat de eerste halve finale bepaald niet snel ging, wist Tony van Diepen dat niet de top-3, maar in principe de top-5 genoeg zou zijn om de finale te bereiken. Hij liep moedig voorin, maar was fysiek simpelweg niet goed genoeg om het door te trekken: zesde in 1:47,64 minuten, een halve seconde achter een finaleplaats.

1500m vrouwen, finale
Laura Muir begon als favoriete en zoals wel vaker bleef de Schotse even achterin hangen. Ruim voor het ingaan van de laatste ronde voerde ze het tempo echter op en in de slotronde kon alleen Ciara Mageean volgen, maar ook de Ierse ging er simpelweg aan. Muir won in 4:01,08 minuten, voor Mageean (4:02,56) en de Poolse Sofia Ennaoui (4:03,59).

3000m steeplechase mannen, finale
Het was aanvankelijk even lastig te volgen, want de Italiaanse tweelingbroers Ala en Osama Zoghlami liepen vooraan, naast landgenoot Ahmed Abdelwahed. Ala moest het tempo in de slotronde laten gaan en de andere twee kregen gezelschap van Topi Raitanen. De Fin was in fantastische vorm en snelde met een fraaie eindsprint in 8:21,80 minuten naar de winst, voor Abdelwahed (8:22,35) en Osama Zoghlami (8:23,44).

200m mannen, finale
De Britten hadden drie mannen in de finale, maar met Charles Dobson ging degene waar het minst van werd verwacht er het best vandoor. Hij zag landgenoten Zharnel Hughes en Nethaneel Mitchell-Blake echter langszij komen, met Filippo Tortu uit Italië in het spoor, en die pakten de medailles: goud voor Hughes in 20,07 seconden, voor Mitchell-Blake (20,17) en Tortu (20,27), terwijl uittredend kampioen Ramil Guliyev uit Turkije een op het oog forse blessure op liep in de bocht.

400m horden mannen, finale
Op het WK was wereldrecordhouder Karsten Warholm drie weken geleden nog niet goed genoeg hersteld van zijn blessureleed van eerder dit jaar, maar inmiddels is hij dat zeker wel. Er stond geen maat op de Noor, die in een kampioenschapsrecord van 47,12 seconden naar het goud snelde. Zilver was op gepaste afstand voor de Fransman Wilfried Happio in 48,56 seconden, terwijl de Turk Yasmani Copello met 48,78 seconden nét Ludvy Vaillant uit Frankrijk en thuisfavoriet Joshua Abuaku van het podium hield.

Discuswerpen mannen, finale
Met 67,14 meter in zijn eerste worp pakte Lawrence Okoye de leiding, maar de Brit werd in ronde twee gepasseerd door Kristjan Ceh (67,62m) en Mykolas Alekna (67,26m). Ceh verbeterde zich naar 68,28 meter in poging vijf, maar Alekna ging daar dik overheen en pakte met 69,78 meter het goud, voor Ceh en Okoye, die zich niet meer verbeterde.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Bij het verspringen greep ze met plek vier nét naast een medaille, maar Maryna Bekh-Romanchuk haalde met 14,81 meter in haar eerste sprong gelijk flink uit. Dat bleek zelfs al genoeg voor goud, maar in poging vijf ging ze er met een indrukwekkende 15,02 meter nog dik overheen. Zilver was in een nationaal record voor de Finse Kristiina Mäkelä (14,64m), voor de Israëlische Hanna Minenko (14,45m).