Ingebrigtsen pakt ook EK-goud op 1500m, Klaver naar finale en Thiam pakt zevenkampgoud

heywoodu

Op het Europees kampioenschap atletiek in München is donderdagavond weer een mooie avondsessie afgewerkt. Dat was wel inclusief de nodige vertraging, want er trok een forse regen- en onweersbui over München, maar dat mocht de pret daarna niet drukken.

1500m mannen, finale
Topfavoriet Jakob Ingebrigtsen deed een poging om na de vijf kilometer wederom de 1500 meter te winnen en dat kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Hij koos vroeg de kop en beetje bij beetje liep hij iedereen kapot, om vervolgens in 3:32,76 minuten net als vier jaar geleden het goud te pakken, voor de Brit Jake Heyward (3:34,44) en de Spanjaard Mario Garcia (3:34,88).

200m mannen, halve finales
Taymir Burnet liep weer een prima race en snelde in 20,44 seconden naar de derde plek in zijn halve finale, wat net niet genoeg was: hij had zeven honderdsten harder moeten lopen om als tijdsnelste de finale te bereiken.

200m vrouwen, halve finales
Ook Jamile Samuel kwam honderdsten tekort om de finale te beriken: haar 23,13 seconden was acht honderdsten te langzaam voor een plekje als tijdsnelste, nadat ze ook derde werd in haar halve finale. Lieke Klaver kreeg het wél voor elkaar: in 22,92 seconden werd ze tweede en dat was voldoende.

5000m vrouwen, finale
Yasemin Can uit Turkije was samen met de Schotse Eilish McColgan en thuisfavoriete Konstanze Klosterhalfen favoriet voor de medailles en dat drietal liep zich dan ook los van de rest. Can sloeg een gaatje en leek op weg naar goud, maar gedragen door het publiek kwam Klosterhalfen terug en snelde ze in 14:50,47 naar het goud, voor Can (14:56,91) en McColgan (14:59,34). Maureen Koster sloot een sterke race in 15:03,29 als vierde af, seconden buiten de medailles dus, Diane van Es werd in 15:26,44 minuten dertiende.

Kogelslingeren mannen, finale
Met 80,92 meter in de derde poging gooide Bence Halasz zich naar de derde plek, terwijl de Pool Wojciech Nowicki er met twee worpen één en twee centimeter achter zat. Dat veranderde in poging vijf: Nowicki gooide met 82,00 meter het goud binnen, de Hongaar Halasz pakte zilver en brons was met 79,45 meter voor de Noor Eivind Henriksen.

Zevenkamp
Met de afsluitende 800 meter nog te gaan moest Nafissatou Thiam een prima voorsprong verdedigen, wetende dat vooral de Poolse Adrianna Sulek de aanval zou kiezen. Thiam finishte in 2:17,95 minuten en dat was voldoende, hoewel de eindstand van 6628 punten voor de Belgische bepaald niet geweldig was - concurrente Anouk Vetter gaf echter geblesseerd op. Sulek liep naar het zilver met 6532 punten, de Zwitserse Anna Kälin pakte met 6515 punten brons en een Zwitsers record.

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi was toch weer in redelijke vorm, vooral knap gezien de lastige omstandigheden. Op 2,30 meter maakte hij zijn eerste foutje, maar daarna haalde hij het en dat was goed voor goud. De Oekraïner Andriy Protsenko, die door Tamberi naar Italië gehaald werd om daar te komen trainen, deed op 2,32 meter nog een laatste poging, maar dat lukte niet: brons met 2,27 meter, de hoogte waar de Duitser Tobias Potye verrassend zilver mee won.

Verspringen vrouwen
Ivana Vuleta sprong in haar allereerste poging al naar 7,06 meter en daarmee was de deur al deels gesloten voor de rest. Malaika Mihambo kwam in ronde twee met 7,03 meter nog in de buurt, en ook een 6,99 meter in de laatste poging was bijna goed genoeg, maar net niet: goud voor Vuleta, voor Mihambo en de Britse Jazmin Sawyers (6,80 meter).