Noodweer treft Corsica: zeker 3 doden

Stephan (Stephan5)

Dag allemaal!

Gisteren vielen er in delen van ons land een aantal buien die zo her en der aardig wat regen achterlieten. Zeker niet overal overigens.

Dit stelde echter helemaal niets voor vergeleken met een werkelijk monster-complex dat op de Middellandse Zee ontstond en voor een enorme ravage heeft gezorgd op Corsica. Dit gebeurde vanmorgen. Veel mensen sliepen toen nog. 

Helaas zijn er tot nu toe al zeker 3 doden geteld, maar waarschijnlijk zal dit aantal verder gaan oplopen. Diverse campings zijn compleet verwoest. Verder zijn er ook berichten dat er veel reddingsteams de zee op zijn gegaan om vermiste boten te gaan zoeken. Hier is tot nu toe nog niet zo veel over bekend. 

De Franse weerdienst had vanmorgen code GEEL uitgegeven voor het getroffen gebied, dus heel veel mensen zijn dus compleet verrast. Code geel is in principe hetzelfde als hier: alert zijn.

De windsnelheden kwamen tot boven de 200 km/u uit en daar is weinig tegen bestand. 

Pas nadat het complex overgetrokken was werd er opgeschaald naar ORANJE. 

Dit kan je rustig falen noemen. Gisteravond had ook Reinier v/d Berg in Nederland het al over noodweer met mogelijk grote gevolgen en ook ESTOFEX had een Level 3 uitgegeven. 

Hier zal zeker nog over nagesproken worden, zeker gezien de atmosferische omstandigheden van dat moment. 

Ondertussen trekt dit buiencomplex via het noorden van Italie richting Oostenrijk en levert nu vooral heel veel regen op. 

Voor het komende herfstseizoen zie ik dit helaas veel vaker gaan gebeuren. Het zeewater is daar ruim 26 graden, en zodra er een depressie ontstaat.... brrrr. niet aan denken nog.  

Het satellietbeeld zegt alles. Met een geweldige Over-Shooting-Top. 

Satellietbeeld Corsica (Foto: Sat24)
Satellietbeeld Corsica (Foto: Sat24)