Oranje onder 20 naar kwartfinales WK na zege op Ghana

Boris (borisz)

De Nederlandse voetbalsters voor speelsters onder 20 jaar hebben een knappe prestatie geleverd door op het wereldkampioenschap de kwartfinales te bereiken. Door een 4-1 zege op Ghana werd achter Japan de tweede plaats in de groep veiliggesteld. In de kwartfinales wacht een duel met Nigeria.

Oranje zat in de groep met titelverdediger Japan en de Vernigde Staten. De ploeg onder leiding van bondscoach Jessica Torny ging eerder met 1-0 onderuit tegen de Japanners, maar van de VS werd met 3-0 gewonnen. 

Ghana was op papier de zwakste opponent en mede door enorm geblunder van de keepster werd het prijsschieten voor Oranje. Eerst kreeg Liz Rijsbergen na zwak ingrijpen van de goalie de bal precies voor haar voeten en vlak na rust kreeg ook Ziva Henry op vrijwel dezelfde manier een doelpunt in haar schoot geworpen.

Oranje speelde niet groots, maar boekte toch een ruime overwinning. De ploeg werd in het zadel geholpen door twee vrijwel identieke miskleunen van de Ghanese keeper Konlan waarna Liz Rijsbergen (28e minuut) en Ziva Henry (51e minuut) er als de kippen bij waren om te profiteren. Die 2-0 voorsprong zou, na een eerste helft vol slordige passing, voor voldoende comfort moeten zorgen, maar twee minuten laten volgde alweer de aansluitingstreffer waarbij Doris Boaduwaa de bal met een vlammend schot in de kruising joeg.

Nederland ging door met kansen creeëren. De grootste was voor Rijsbergen die alleen op de keeper afging, maar verzuimde de bal op de vrijstaande Rosa van Gool af te leggen. Een minuut later maakte de rechtsbuiten het goed door met een harde, droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied raak te schieten: 3-1. Zes minuten voor tijd werd Kim Everaerts in de zestien onderuit geschoffeld, waarna aanvoerder Marit Auée voor de tweede keer op dit WK een penalty benutte: 4-1.

Met Nigeria treft Oranje in de volgende ronde ook de andere Afrikaanse deelnemer aan het WK in Costa Rica. Nigeria bleef dankzij drie kleine zeges Frankrijk voor in de groepsfase.