Zwemmer Kamminga beŽindigt EK, vijf halvefinaleplaatsen binnen voor Nederland

heywoodu

De derde ochtendsessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome is voor Nederland weer prima verlopen. Het maximale aantal halvefinaleplaatsen werd binnen gehaald, in acht nemende dat één van de favorieten er op voorhand de brui aan besloot te geven.

200m vrije slag vrouwen
Met vier deelneemsters had Nederland goede kans op twee halvefinalisten en die kwamen er ook: Imani de Jong was met 1:59,57 minuten de snelste van het kwartet en noteerde de vierde tijd van allemaal. Marrit Steenbergen was met 2:00,01 goed voor plek zes, Silke Holkenborg werd met 2:00,35 en een tiende plek het slachtoffer van de twee-per-land-regel. Janna van Kooten kwam met 2:03,49 en een 28e plek niet in de buurt van haar kunnen.

100m vlinderslag mannen
Met 51,81 seconden kwam Nyls Korstanje in de buurt van zijn beste tijd ooit, maar belangrijker: het was ruimschoots voldoende voor een plek in de halve finales. Alleen de Zwitser Noé Ponti (51,56) was sneller, de Hongaarse topfavoriet Kristof Milak zat één honderste achter Korstanje.

50m rugslag vrouwen
Zoals verwacht plaatsten twee Nederlandse vrouwen zich voor de halve finales. Maaike de Waard was met 27,87 seconden goed voor de derde tijd, Kira Toussaint tikte na 28,10 seconden aan met uiteindelijk de zesde tijd - Tessa Giele werd gediskwalificeerd.

200m schoolslag mannen
Arno Kamminga was in principe een van de favorieten, maar na zijn teleurstellende optreden op de 100 meter besloot de winnaar van olympisch zilver zijn EK vanwege een gebrek aan vorm te stoppen en terug te gaan naar huis.