Zilver en olympisch ticket voor Nederlandse springruiters in landenwedstrijd op WK

H.Vviv

De Nederlandse springruiters hebben zilver veroverd tijdens de landenwedstrijd bij de WK in Herning. Door dit resultaat is Nederland gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het WK-goud ging naar Zweden, dat na drie van de vier rondes al zeker was van de winst.

Nederland begon in het Deense Herning de slotdag als vierde achter Zweden, Frankrijk en Duitsland. Op de laatste dag begon Sanne Thijssen (Con Quidam RB) en Maikel van der Vleuten (Beauville Z N.O.P.) met een springfout en de Nederlandse equipe wat weg in het klassement. Jur Vrieling (Long John Silver) maakte alleen een tijdsovertreding, waardoor Oranje na drie van de vier rondes nog mocht hopen op een goede prestatie.

Zeker nadat verschillende landen in de laatste twee rondes meerdere fouten maakte, zo viel de Duitser Andre Thieme van zijn paard. Daarnaast werden door andere landen verschillende springfouten gemaakt en nadat Harrie Smolders (Moanco N.O.P.) foutloos bleef steeg de ploeg van Jos Lansink naar de tweede plaats achter het ongenaakbare Zweden, wat na drie van de vier rondes al wereldkampioen was. Groot-Brittannië zou het podium compleet maken.