Verenigd Koninkrijk: Liz Truss favoriet als opvolger Boris Johnson

Jippie

In de strijd om de Britse premier Boris Johnson op te volgen, heeft favoriet Liz Truss nog meer support van prominenten ontvangen. De minister van Buitenlandse Zaken zal "de achterhaalde economische orthodoxie omkeren en onze economie op een conservatieve manier leiden", schreef minister van Financiën Nadhim Zahawi in een opiniestuk voor de Telegraph. "Liz begrijpt dat de status quo geen optie is in tijden van crisis."

Zahawi had zich zelf kandidaat gesteld voor het premierschap, maar werd in de eerste stemronde uitgeschakeld door de conservatieve parlementaire partij. Dit vergroot de steun voor Truss nog meer. Eerder had de populaire minister van Defensie Ben Wallace zich al achter zijn collega in het kabinet geschaard.

De 47-jarige Truss heeft in de peilingen een duidelijke voorsprong op haar tegenstrever Rishi Sunak, Zahawi's voorganger als minister van Financiën. Leden van de Conservatieve Partij ontvangen hun stembiljetten sinds maandag. Zij hebben tot 2 september de tijd om hun stem uit te brengen.

In een poging om de achterstand in te lopen, kondigde Sunak ondertussen plannen aan om de inkomstenbelasting tegen het einde van de jaren 2020 aanzienlijk te verlagen van de huidige 20 procent tot 16 procent. Het belastingbeleid is een van de belangrijkste onderwerpen in de verkiezingscampagne. Veel conservatieven beschuldigen Sunak ervan dat hij tijdens zijn ambtstermijn de belastingdruk heeft verhoogd tot het hoogste niveau in 70 jaar. De 42-jarige wijst erop dat deze maatregelen noodzakelijk waren om de gevolgen van de pandemie van Corona te bestrijden.