Sari van Veenendaal bergt keepershandschoenen op

Boris (borisz)

Sari van Veenendaal heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De 32-jarige keepster en aanvoerder van de Oranje zwaait na 91 officiële interlands af. Tijdens het Europees kampioenschap moest van deze zomer moest ze al na één wedstrijd afhaken vanwege een schouderblessure.

Van Veenendaal verklaart haar keuze op haar sociale media. "Ik wil niet meer iedere dag op het veld staan en iedere dag het maximale eruit halen. Het is tijd om andere dingen te doen. Het moment om afscheid te nemen voelt voor mij als het juiste. Ik wil de KNVB, PSV en alle andere clubs en mensen die me hebben geholpen tijdens mijn carrière bedanken."

Naar eigen zeggen zag Van Veenendaal het vrouwenvoetbal door de jaren heen groeien. "In het begin van mijn carrière sloot ik een weddenschap met mijn zus. Als ik ooit ook maar één euro zou verdienen in het voetbal, zou ze me meenemen naar een musical. Ik denk dat iedereen wel weet wie die weddenschap heeft gewonnen."

Na elf jaar onder de lat bij het Nederlands elftal kijkt Van Veenendaal met trots en blijdschap terug. Ze won met de Oranje het EK in 2017 en stond in 2019 in de finale op het WK. Na afloop van het WK werd ze verkozen tot beste keeper van het toernooi. Bovenaan het lijstje met hoogtepunten staat voor haar de EK-winst.

“Alles lukte, we waren goed als team, maar het komt vooral door hoe Nederland ons omarmde. Het voelt nog steeds onwerkelijk om te zien dat er fanparades waren. Toen we die beelden te zien kregen, dacht ik dat ze beelden van het toernooi van de mannen aan ons lieten zien om ons te motiveren. Dat bleken onze beelden te zijn. Europees kampioen worden is zoiets bijzonders en unieks, daar denk ik eigenlijk nog bijna dagelijks met heel veel plezier aan terug.”

In gesprek met de NOS voegt Van Veenendaal toe: "Het is bij mij altijd alles of niks geweest. Ik merk gewoon dat ik heel veel leuke dingen in het leven laat liggen omdat ik zo intens mijn sport aan het beleven ben. Ik ben steeds meer op zoek naar de leuke momenten en op dit moment maak ik die te weinig mee in het voetbal."

Van Veenendaal speelde bij FC Utrecht, FC Twente, Arsenal, Atlético Madrid en PSV. Voor het EK had Van Veenendaal al besloten dat het na het EK klaar was.