Mountainbikester Terpstra tweede op shorttrack bij World Cup Andorra

heywoodu

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in Andorra, waar op flinke hoogte in Vallnord geknokt wordt om de winst. Vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt en de hoogte, gecombineerd met het nodige klimwerk, zorgden voor zwaardere wedstrijden dan normaal.

Vrouwen
Op het loodzware parcours werd het veld redelijk uit elkaar geslagen, waarbij één van de favorietes er überhaupt niet aan te pas kwam: Jenny Rissveds schoot bij de start uit haar pedaal, viel zo een plek of 25 terug en moest zich terugknokken, uiteindelijk naar een knappe achtste plek.

Voorin voerde Alessandra Keller het tempo aan, nadat Laura Stigger uit Oostenrijk de eerste gaten geslagen had. De Zwitserse Keller kreeg gezelschap van Rebecca McConnell en in de slotfase ook van Anne Terpstra. Even leek de Nederlandse op weg naar de finish voor de winst te gaan, maar op het laatste bruggetje verloor ze haar momentum: Keller pakte zo de winst, Terpstra werd fraai tweede en McConnell werd derde - Anne Tauber werd zeventiende.

Mannen
Ook hier waren de verschillen beduidend groter dan normaal het geval is in de shorttrackraces. Luca Braidot opende met twee ronden te gaan volle bak de aanval, maar bij het ingaan van de laatste ronde liep de ketting van de Italiaan eraf. Hij verloor kostbare tijd en werd gepasseerd door Mathias Flückiger, Alan Hatherly en Vlad Dascalu.

Het trio nam afstand van de rest en in de slotfase opende Flückiger de aanval. Hatherly leek even langszij te kunnen komen, maar de Zwitser was te sterk en sprintte naar de winst, voor de Zuid-Afrikaan Hatherly en Dascalu uit Roemenië. David Nordemann werd 35e.