Moeder blijft vechten om haar ontvoerde dochter terug te brengen naar Nederland

Jippie

Een internationaal opsporingsbevel, negen jaar gevangenisstraf en bemoeienis op het hoogste koninklijke en politieke niveau hebben er nog altijd niet voor gezorgd dat de ontvoerde Insiya terug is in Nederland. Voor advocaat Peter Plasman is het helder: "Het lijkt me een zekerheid dat ze terugkomt want het meisje wordt ouder en ouder en gaat nu al hard richting een leeftijd dat er vragen gaan komen." Deel twee van de AT5-reconstructie van de ontvoering van Insiya. Zo meldt AT5

"Moet je eens nagaan, Insiya is nu 8 jaar. Alle kinderen gaan op een gegeven moment zichzelf googelen. Als Insiya dat doet, dan ziet zij: ik heb een moeder, die is naar mij op zoek en die zal niet stoppen totdat ik terug bij haar ben", zegt Nadia Rashid. Insiya werd bijna zes jaar geleden op 2-jarige leeftijd op brute wijze ontvoerd uit een woning in de Watergraafsmeer en illegaal meegesmokkeld naar India door haar vader, Shehzad Hemani.

De afgelopen jaren heeft Nadia hemel en aarde bewogen om haar dochter terug te krijgen naar Nederland. "Je blijft vechten. Je kunt niet een keuze maken vandaag doe ik het niet. Je bent er constant mee bezig met nieuwe manieren, met nieuwe middelen."

Waarom Insiya nog niet terug is? "Dat komt in de kern omdat India niet meewerkt aan de terugkeer van Insiya en ook niet aan de berechting van de vader in Nederland", legt advocaat Peter Plasman uit. Misdaadverslaggever John van den Heuvel betreurt vooral dat de vader van Insiya nergens aan meewerkt. "Hij houdt zich gewoon niet aan allerlei rechterlijke uitspraken ook in India over bijvoorbeeld contactherstel tussen moeder en Insiya. Dat vind ik wel heel kwalijk."

Minister-president Mark Rutte heeft zich de afgelopen jaren mede ingezet om contactherstel of terugkeer van Insiya te realiseren. In een interview met John van den Heuvel geeft hij aan hoop te hebben, maar geen zekerheid. "Wat we doen is iedere keer als een druppeltje op een steen in beweging te krijgen maar ik ga hier niet tegen jou of tegen Nederland zeggen: dit komt echt wel goed. Dat weet ik niet zeker."

Volgens advocaat Peter Plasman is er toegezegd dat er politieke druk zal worden blijven uitgeoefend: "Het is beloofd en er is gezegd dat men er zich mee bezig zal houden totdat het meisje terug is."

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries sprak zich stevig uit over de rol van het kabinet in een aflevering van RTL Boulevard. "Ik vindt dat de Nederlandse regering veel meer moet doen", zei De Vries. "Wij kunnen en mogen niet tolereren dat kinderen, Nederlandse kinderen, hier worden ontvoerd en dat dat geen gevolgen heeft. Daar moet de premier, het kabinet en de ambassadeurs, die moeten daar allemaal met hun vuist voor op tafel slaan. Ik heb de indruk dat er nu echt wel wat stille diplomatie is, maar die tijd is voorbij. De tijd dringt, er moet wat gebeuren."

De uitspraken van De Vries dateren van september 2020. Inmiddels is de vader van Insiya veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en 45.000 euro boete. Daarnaast is er een Internationaal arrestatiebevel uitgezet en is er op politiek en koninklijk niveau extra druk op India gezet om Insiya terug te brengen naar Nederland.

Dat het nog niet gelukt is, komt volgens Plasman vanwege internationale en economische belangen die te groot zouden zijn. "Ik heb zo het sombere vermoeden dat Nederland niet sterk genoeg is tegenover India en dat uiteindelijk Nederland zich ook niet wil beroepen op vriendschappelijke banden die verbroken kunnen worden."

Toch ziet Plasman er een zekerheid in dat Insiya terug komt. "Als de vader wordt aangehouden in het buitenland en in Nederland terechtkomt, dan gaat hij de cel in en dan zal hij zich moeten verantwoorden." Ook van den Heuvel ziet nog mogelijkheden. "Je moet toch kijken of je in de vorm van een bemiddelingstraject een oplossing kan vinden, maar daar heb je twee partijen voor nodig", aldus Van den Heuvel. "Dat de vader daarvan doordrongen moet worden, dat is op dit moment de meest pragmatische oplossing."

Gisteren zou de hoger beroepszaak tegen de vader van start gaan, maar die ging niet door omdat het Openbaar Ministerie een fout had gemaakt met de dagvaarding. De zaak loopt hierdoor een flinke vertraging op. 

Maar ook op de diplomatieke weg blijft de focus gericht. "Dat is niet alleen via Buitenlandse Zaken, maar er is natuurlijk ook Algemene Zaken, de minister-president, het koningshuis. Misschien ook wel op Europees niveau, alles!" aldus moeder Nadia. "Als alles is gedaan, dan is terug en als ze nog niet terug is dan is er nog niet alles gedaan."

Deel 2 reconstructie ontvoering Insiya:

Deel 1 reconstructie ontvoering Insiya: