WK-zilver voor Nederlandse ploeg op gemengde 4x400 meter

heywoodu

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Nederland de eerste medaille gelijk te pakken, de twintigste ooit op een WK. Op de gemengde 4x400 meter was het raak voor het Nederlandse kwartet.

Liemarvin Bonevacia opende minder lekker dan hij in de series had gedaan, maar Lieke Klaver deed het wederom uitstekend en bracht Nederland naar de derde plek. Tony van Diepen wist die positie vast te houden en gaf het stokje over aan Femke Bol, die de series over had geslagen.

Na optredens van Elija Godwin, Allyson Felix en Vernon Norwood ging de Amerikaanse ploeg aan de leiding, maar slotloopster Kennedy Simon had het uiterst zwaar. Ze werd in de laatste meters gepasseerd door de Dominicaanse Fiordaliza Cofil, die in 3:09,82 minuten het goud pakte.

Bol kwam in de laatste meters van grote afstand opzetten en ging langs Simon: zilver in 3:09,90 minuten, drie meter verder en ze had Cofil ook nog verschalkt. Cofil won het goud overigens samen met Lidio Feliz, Marileidy Paulino en Alexander Ogando.

20km snelwandelen mannen
Verdedigend wereldkampioen Toshikazu Yamanishi uit Japan nam al snel de leiding en liep kilometerslang voor de grote groep uit. Dat werd hem wat te gortig en hij liet zich terugzakken, maar na tien kilometer ging het nog eens harder: Yamanishi versnelde en de derde vijf kilometer werd in 19:24 minuten afgewandeld, waarna er nog maar weinig kanshebbers over waren.

Yamanishi liep samen met landgenoot Koki Ikeda, de Zweed Perseus Karlström en Samuel Gathimba uit Kenia. Karlström moest met drie kilometer te gaan afhaken, een zwaar vechtende Gathimba bleef er nog iets langer aan. Bij het ingaan van de slotkilometer sloeg Yamanishi toe: Ikeda kon niet meer volgen en in een indrukwekkende 1:19.07 uur liep Yamanishi naar de wereldtitel, voor Ikeda (1:19.14). Gathimba werd nog opgepikt door Karlström, die in 1:19.18 het brons pakte, zeven seconden voor de Keniaan.

Kogelstoten vrouwen, kwalificatie
Jessica Schilder verkeert in supervorm en toonde dat gelijk: met 19,16 meter in haar eerste worp was de Nederlandse in één keer geplaatst voor de finale. Jorinde van Klinken bleef met 18,19 meter steken op de zestiende plek, Benthe König werd met 17,51 meter twintigste en haalde de finale ook niet.

100m mannen, heats
Geen Nederlanders, maar wel een paar rappe tijden. Vooral Fred Kerley liet er geen gras over groeien: in een ogenschijnlijk bijzonder soepele race snelde hij naar een uiterst indrukwekkende 9,79 seconden. Zijn Amerikaanse landgenoot Trayvon Bromell deed het met 9,89 ook prima, de Jamaicaan Oblique Seville liep 9,93 en Letsile Tebogo uit Botswana finishte in 9,94 seconden, een nieuw wereldrecord onder 20 jaar.

3000m steeplechase mannen, heats
Weinig echt opmerkelijke dingen, op één na: in de laatste heat ging het bij de laatste passage van de waterbak fout voor Benjamin Kigen. De Keniaanse winnaar van olympisch brons in Tokyo kwam niet lekker neer, verloor flink wat posities en de Afrikaans kampioen greep zo naast een finaleplek.

Verspringen mannen, kwalificatie
Veel kwalificaties hebben wel één groot slachtoffer, bij het verspringen was Tajay Gayle de pineut. De Jamaicaan begon als regerend wereldkampioen, maar noteerde drie ongeldige pogingen en kon zijn biezen pakken.