Klap voor Johnson: twee Britse ministers stappen op vanwege zijn leiderschap

Jippie

In het Verenigd Koninkrijk hebben minister van Financiën Sunak en minister van Volksgezondheid Javid uit protest tegen premier Johnson ontslag genomen. In de ontslagbrief van Javid staat dat hij met Johnson had gesproken en het vertrouwen in de premier heeft verloren.

Onder het leiderschap van Johnson wordt de Conservatieve Partij door het publiek niet gezien als 'fatsoenlijk', noch dient zij het nationaal belang. Zelfs na de recente partij-interne motie van wantrouwen, die Johnson nipt had gewonnen, heeft de minister-president geen koerswijziging in gang gezet. In zijn verklaring benadrukte Sunak dat het publiek terecht verwacht dat de Britse regering correct, bekwaam en serieus optreedt.

De druk op Johnson nam onlangs opnieuw toe vanwege het schandaal met seksuele intimidatie door een vooraanstaand lid van de Tory-fractie. In de afgelopen dagen had Johnson verschillende verklaringen afgelegd over de vraag of hij op de hoogte was van de beschuldigingen tegen de politicus. Hij had aanvankelijk ontkend op de hoogte te zijn en verklaarde later dat de informatie hem waarschijnlijk was ontgaan.

De parlementsleden van de oppositie en sommige Tories beschuldigden de premier toen van liegen.

Johnson spreekt over vergissing
"Ik denk dat het een vergissing was om deze politicus een leidende rol in de parlementaire partij te geven en ik verontschuldig mij daarvoor," zei Johnson 's avonds.

Labour-partijleider Starmer zei dat het na alle decadentie, schandalen en mislukkingen duidelijk was dat deze regering nu aan het instorten was. Hij riep andere kabinetsleden op om een signaal af te geven tegen de - letterlijk - pathologische leugenaar Johnson door ontslag te nemen.