Van Aert imponeert in Tour de France

H.Vviv

Wout van Aert heeft op spectaculaire wijze zijn eerste overwinning in deze Tour de France geboekt. De geletruidrager ging er op het laatste helling, zo’n 10 kilometer voor de finish, vandoor en kwam alleen aan in Calais.

Na drie dagen Denemarken en een rustdag, ging de Tour verder in Frankrijk. Vandaag startte de Ronde van Frankrijk in Duinkerke en lag de finish na ruim 170 kilometer In Calais. Vanuit de start trok opnieuw Magnus Cort Nielsen in de aanval. De leider in de bolletjestrui kreeg Anthony Perez met zich mee.

De Deen en de Fransman kregen een ruime voorsprong en onderweg pakte Cort Nielsen op de verschillende klimmetjes de punten voor de bolletjestrui. Na de voorlaatste klim van de dag zat het werk van de Deen erop en ging Perez nog even door, maar in aanloop naar de slothelling werd ook hij teruggepakt.

Op de laatste helling nam Jumbo-Visma het heft in handen. De Nederlandse ploeg trok hard door en Wout van Aert kwam als eerste boven. Alleen Jonas Vingegaard (ploeggenoot van Van Aert) en Adam Yates konden enigszins in de buurt blijven, maar vlak voor de top moest het tweetal ook passen.

Van Aert had een mooie voorsprong opgebouwd en zou in de laatste tien kilometer standhouden tegen het peloton. De Belg in de geleleiderstrui pakte zijn eerste overwinning deze Tour, al dacht Jasper Philipsen in de achtergrond dat hij de overwinning pakte. Hij won de sprint van het peloton en maakte daarna het juichgebaar, maar had niet in de gaten dat Van Aert daar nog voor reed.

Woensdag krijgt Van Aert opnieuw kansen. Dan staat namelijk de kasseirit in de Ronde van Frankrijk op het programma.