FOK! Wat een weer!: puur Hollands zomerweer

Stephan (Stephan5)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Gewoon Holllands zomerweer. Soms zijn er korte fase's met even wat warmte die direct daarna gevolgd wordt door een korte fase met soms heftige buien. Als we zo eens naar de afgelopen maand juni kijken, dan zien we enorme verschillen. Er zijn plekken die niet meer dan 35 mm kregen. De plekken die vaak wel prijs hadden komen, mede ook dankzij Pinksteren, uit op hoeveelheden tussen de 150 en 190 mm. De 200 mm is nergens behaald. Alhier te Haarlem kwamen wij uit op 142 mm. Dus ook ik mocht niet klagen.

Toch was het zeker in mijn provincie ook zeer zonnig. Dat verbloemt een beetje de grote neerslaghoeveelheid. Vrijwel geheel Noord-Holland en dat strekte zicht langs alle kustprovincies uit, hadden bijna 300 uur zon. Vreemde maand was juni.

Inmiddels zijn we vertrokken voor een periode met puur Hollands zomerweer. Veel zon aan de kust, terwijl er in het binnenland zich meer bewolking vormt. Het blijft ook niet helemaal 100% droog. Zo heel af en toe kan er eens een klein buitje vallen. De grootste kans daarop is in de noordelijke provincies. Het gaat echter zeker niet om hoeveelheden van méér dan een paar mm als maximum, en zelfs dat is moeilijk. Het is daar in ieder geval minder aangenaam. 

In het zuiden schijnt de zon vaker en komen we duidelijk boven de 20 graden uit. Maxima liggen daar rond de 22 graden, terwijl het noorden grotendeels rond of zelfs iets onder de 20 graden zal blijven. 

Gelukkig staat er niet al te veel wind, alleen uit de verkeerde noordwestelijke hoek. 

Dit weerbeeld lijkt voor lange tijd stand te houden. Er zijn soms wel eens weerkaarten die anders laten zien, maar die worden de volgende dag meestal weer de kop ingedrukt. 

Voor de meeste mensen ideaal zomerweer. Voor de zware buien c.q warmte-liefhebbers... die heb ik voorlopig niets te bieden.  

 

Prachtige zonsopgang in Noord Holland (Foto:DJMO)
Prachtige zonsopgang in Noord Holland (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!