Van Rouwendaal sprint naar wereldtitel 10 kilometer openwaterzwemmen

Boris (borisz)

Sharon van Rouwendaal is na Europees kampioen en olympisch kampioen, nu ook wereldkampioen op de tien kilometer zwemmen in het open water. In een sprint met drie zwemsters tikte ze als eerste aan. Haar tijd was 2:02:29.50. De Duitse Leonie Beck tikte als tweede aan en huidige olympisch kampioene Marcela Cunha meost genoegen nemen met brons. 

Van Rouwendaal leek in de slotfase af te stevenen op een derde plek achter Ana Cunha en Beck. Terwijl de Braziliaanse en de Duitse met elkaar in gevecht waren, koos de Nederlandse voor haar eigen lijn en wist ze in het Lupameer langszij te komen en uiteindelijk als eerste aan te tikken.

"Ik kon het bij de finish al niet geloven en nu nog niet", zei een sprakeloze Van Rouwendaal in een eerste reactie op haar wereldtitel. "Ik ging steeds harder en harder en zag dat ik in de laatste paar meters aan kop lag. Toen dacht ik: nu aantikken en dan heb je 'm. En dat gebeurde. Ik ben echt superblij."

Met haar gouden plak liet Van Rouwendaal zien dat de vijf kilometer, waar ze als tiende eindigde, een éénmalige misser was. In de aanloop naar de 10 kilometer besloot ze te trainen op kortere slagen, om zo energie te sparen. Ze liet zich bovendien pas in de slotfase van voren zien en liet anderen het werk doen.

Met de wereldtitel in Budapest is de erelijst van Van Rouwendaal compleet. De openwaterzwemster werd in 2016 olympisch kampioen op de tien. Ze zeven Europese titels en veroverde drie keer WK-zilver, maar die gouden WK-plak liet lang op zich wachten. Donderdag is er kans op nog een medaille. De 25 kilometer staat dan op het programma. 

Bij de heren was het een Italiaans een-tweetje. Het goud was voor Gregorio Paltrinieri en het zilver ging naar Dominico Acerenza. Op vijftien seconden tikte Florian Wellbrock aan als derde, goed voor het brons.