Jiskefet Encyclopedie: mag verkocht zonder dat duidelijk is dat Jiskefet niet maker is

Jippie

In de zaak van Jiskefet tegen Noblesse is in hoger beroep het kortgedingvonnis van de rechtbank vernietigd en zijn alsnog de vorderingen van Jiskefet afgewezen.

Het gerechtshof Amsterdam deed vandaag deze uitspraak.

Jiskefet Encyclopedie
Twee van de makers van het televisieprogramma ‘Jiskefet’ maken bezwaar tegen de ‘Jiskefet Encyclopedie’, die zonder hun medeweten en instemming is gemaakt en door uitgeverij Noblesse is gepubliceerd. Op grond van het Beneluxmerk JISKEFET vorderen Jiskefet c.s. dat de uitgeverij wordt bevolen dat bij de verkoop en op elk exemplaar van het boek duidelijk wordt gemaakt dat het boek niet afkomstig is van (de makers van) Jiskefet.

Ander oordeel dan rechtbank
De rechtbank had hun vorderingen eerder grotendeels toegewezen. Het hof komt nu tot een ander oordeel. Het hof is het wel eens met de rechtbank dat gebruik van de naam Jiskefet als onderdeel van de titel van het boek niet kan worden aangemerkt als gebruik door Noblesse voor haar waren of diensten. De titel van een individueel boek is namelijk een onderdeel van de waar zelf (het boek) en is niet een onderscheidingsteken waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek van hem afkomstig is.

Geen inbreuk op merkenrecht
Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. De door Noblesse gebruikte titel Jiskefet Encyclopedie is een voor de hand liggende aanduiding voor het door haar uitgegeven boek en daarom heeft zij een geldige reden voor dat gebruik. Zij trekt daarmee geen ongerechtvaardigd voordeel. Ook doet zij geen afbreuk aan de reputatie van het merk. Daarom is het niet nodig dat bij elk exemplaar van het boek -door een sticker en een papieren bandje- wordt duidelijk gemaakt dat het boek niet afkomstig is van de makers van het programma Jiskefet.