Dodental bestorming van Spaanse exclave Melilla in Marokko opgelopen

Jippie

Grote aantallen migranten hebben vrijdagmorgen opnieuw geprobeerd de hekken op de grens tussen Marokko en de Spaanse exclave Melilla over te steken. Volgens de autoriteiten zijn hierbij minstens vijf mensen om het leven gekomen. Er waren veel arrestaties.

Update 25 juni 23.55 uur: Na de stormloop van honderden migranten op het grenshek tussen Marokko en de Spaanse exclave Melilla, is het dodental volgens de laatste informatie opgelopen tot 23.

Autoriteiten zeiden dat meer mensen stierven aan hun verwondingen terwijl ze probeerden over het hek te klimmen. Volgens de informatie raakten ook 140 politieagenten gewond toen ze probeerden de menigte te stoppen. De Spaanse premier Sánchez sprak van een aanslag waarvoor de - letterlijk - "mensensmokkelmaffia" verantwoordelijk zou zijn. 

Eerdere berichtgeving: Ten minste vijf migranten zijn gedood tijdens een stormloop van ongeveer 2000 mensen op het grenshek tussen Marokko en de Spaanse Noord-Afrikaanse exclave Melilla. Dit werd bekendgemaakt door de autoriteiten van de nabijgelegen Marokkaanse stad Nador.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de mensen omgekomen tijdens de stormloop naar het hek of door het vallen van het hek. 140 agenten en 76 migranten raakten hierbij gewond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigde de migranten ervan geweld te hebben gebruikt.

Veel van de gearresteerde personen zouden van Soedanese nationaliteit zijn. Zij hadden zich de laatste dagen verzameld in de omliggende bossen totdat ze vrijdag probeerden massaal de Spaanse stad in Noord-Afrika te bereiken.

130 migranten wisten de stad binnen te komen
De vertegenwoordiging van de Spaanse centrale regering in Melilla verklaarde dat ongeveer 2000 mensen hadden getracht naar de stad te gaan. De meeste migranten werden echter tegengehouden door de Spaanse Guardia Civil en door Marokkaanse veiligheidstroepen.

Uiteindelijk probeerde een groep van ongeveer 400 mensen de grens over te steken door het hek over te gaan. De meeste van de ongeveer 130 mensen die het gehaald hebben, zijn ondergebracht in een tijdelijk opvangcentrum. Zevenenvijftig van hen raakten bij het 'bestorming' gewond, evenals 49 veiligheidsagenten.

Sanchez prijst samenwerking
De Spaanse premier Pedro Sanchez sprak vanuit Brussel en prees de samenwerking tussen de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten om een einde te maken aan wat hij een "gewelddadige en georganiseerde aanval" op het grenshek van Melilla noemde.

Volgens Spaanse media waren donderdag 116 Marokkaanse agenten gewond geraakt toen zij probeerden ongeveer 500 migranten uit de buurt van de grenspost te houden. Eén politieagent moest worden behandeld op de intensive care van een ziekenhuis. In maart zijn er ook enkele honderden migranten erin geslaagd de grensovergang naar Melilla over te steken.

Overtocht naar de EU
Spanje en Marokko hebben hun diplomatieke betrekkingen afgelopen maart genormaliseerd. Het geschil over de voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara, die in 1976 door Marokko werd geannexeerd, had voor jarenlange spanningen gezorgd. Vorig jaar had Marokko uit rancune de controles voor Melilla hebben versoepeld.

De regering in Rabat claimt zowel Melilla als de tweede exclave, Ceuta, aan de Straat van Gibraltar. In de buurt van de twee gebieden wachten tienduizenden Afrikanen, voornamelijk uit de landen ten zuiden van de Sahara, vaak op een kans om de EU binnen te komen. Meestal proberen enkele honderden mensen tegelijk de grenswachters te verrassendoor een massale bestorming en zo de grens over te komen.