Taliban-regering vraagt om internationale hulp na verwoestende aardbeving

Jippie

Na de verwoestende aardbeving in Afghanistan waarbij ongeveer 1.000 mensen om het leven kwamen en ongeveer 1.500 gewond raakten, vroeg premier Achund om internationale hulp.De Taliban-leider, die zelden in het openbaar verschijnt, zei dat hij de internationale gemeenschap en alle humanitaire organisaties heeft opgeroepen om het Afghaanse volk dat door deze grote tragedie is getroffen, te helpen en alles in het werk te stellen.

De kinderliefdadigheidsinstelling Unicef stuurde mobiele gezondheids- en voedingsteams om eerste hulp te verlenen aan de gewonden. De volledige omvang van aardbeving  is nog niet te overzien, aldus een woordvoerder. Ook de hulporganisatie Care stuurde eerstehulpverleners. Gevreesd moet worden dat naschokken en aardverschuivingen verdere schade kunnen aanrichten. Johanniter Unfallhilfe, die al 20 jaar medische zorg verleent in de provincie Khost, begon onmiddellijk hulp te bieden.

De Afghaanse autoriteiten zeiden dat helikopters werden ingezet om de gewonden te redden en medische voorraden en voedsel naar het afgelegen berggebied toe te brengen. Veel huizen in de provincies Paktika en Khost werden verwoest. In Kabul werd een spoedvergadering belegd in het presidentieel paleis om de hulpverlening te coördineren.

De beving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter trof dinsdagavond het Afghaans-Pakistaanse grensgebied. Het centrum van de aardbeving lag ten zuidwesten van de stad Khost nabij de grens met Pakistan op een diepte van ongeveer tien kilometer. Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen in Pakistan. De civiele bescherming vreest dat het aantal slachtoffers verder zal stijgen.

Nadat vorig jaar de islamitische Taliban aan de macht kwamen, trokken internationale organisaties zich grotendeels terug uit Afghanistan. Dit zal het organiseren van hulpoperaties in het aardbevingsgebied aanzienlijk bemoeilijken.

Er zijn in het verleden verschillende aardbevingen geweest in Afghanistan, met grote aantallen slachtoffers. In 2015 kwamen meer dan 400 mensen om het leven in Afghanistan en Noord-Pakistan. Bij een aardbeving in het noorden van Afghanistan in 2002 kwamen ongeveer 1.000 mensen om het leven.