Tennisser Van Rijthoven stunt met finaleplek Rosmalen

heywoodu

Tennisser Tim van Rijthoven heeft zijn droomtoernooi in Rosmalen een geweldig vervolg gegeven: de Nederlandse nummer 205 van de wereld rekende in de halve finales in Rosmalen af met Felix Auger-Aliassime en behaalde voor het eerst de finale van een ATP-toernooi.

Op het Brabantse gras stond wildcardspeler Van Rijthoven tegenover de als tweede geplaatste Canadese wereldtopper Auger-Aliassime (ATP-9). De Nederlander was niet onder de indruk en won de eerste set, hoewel hij set twee redelijk kansloos af moest staan bij de Canadees.

In de beslissende derde set had Van Rijthoven de overhand, hoewel hij twee keer een kans op een break ondanks meerdere kansen liet liggen. Er moest een tiebreak aan te pas komen en nadat hij op 3-3 de break plaatste kon Van Rijthoven het afmaken: 6-3, 1-6, 7-6 (5) en de eerste Nederlandse finaleplek bij de mannen sinds Raemon Sluiter in 2009 was een feit.

In zijn eerste ATP-finale zal Van Rijthoven een nóg grotere stunt neer moeten zetten: hij neemt het dan namelijk op tegen de mondiale nummer twee, Daniil Medvedev uit Rusland. In een boeiende wedstrijd was de Rus met twee keer 7-5 te sterk voor Adrian Mannarino uit Frankrijk.

Ook bij de vrouwen staat de nummer één van de plaatsingslijst in de finale: de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-1) was met 7-6 (6), 6-0 te sterk voor de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA-42). Ze speelt om de titel tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA-30), die landgenote Veronika Kudermetova (WTA-24) met 6-3, 6-1 de baas was.