Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 22

Peter Breuls

De nieuwe van David Cronenberg! De nieuwe met Javier Bardem! De nieuwe van, eh, Jonan Nijenhuis. Nou ja, er is weer voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen. Deze week nieuw in de Nederlandse bioscopen:

Crimes of the Future

In een dystopische toekomst past het DNA van de aardse bevolking zich steeds meer aan aan zijn kunstmatige en vervuilde omgeving. Kunstenaar Saul Tenser maakt gebruik van deze evoluties en laat nieuwe organen groeien in zijn lichaam die hij samen met zijn partner Caprice operatief verwijdert in hun provocatieve performances.

Inexorable

Succesvol schrijver Marcel (Benoît Poelvoorde) trekt samen met zijn vrouw Jeanne en hun dochter Lucie in het kolossale landhuis van zijn schoonfamilie. Marcel hoopt vurig dat zijn nieuwe optrekje hem zal verlossen van zijn “writer’s block” zodat hij eindelijk een waardig vervolg kan schrijven op zijn hitroman Inexorable. Al snel verschijnt er afleiding in de vorm van Gloria: een timide en ongemakkelijke jonge vrouw, zonder eigen huis of familie, die toevalligerwijs goed klikt met Lucie. Ze wordt met open armen ontvangen als oppas, en draait al gauw mee in het huishouden. Wanneer Gloria aan Marcel opbiecht dat zijn boeken haar door heel wat donkere momenten heen hebben gesleept, kan Marcel zich nog moeilijk beheersen. Hij raakt volledig in de ban van de jonge vrouw, met een reeks onvermijdelijke gebeurtenissen als gevolg.

El buen patrón

In afwachting van een bezoek van een commissie die zijn bedrijf een onderscheiding zou kunnen toekennen, probeert een charismatische fabriekseigenaar koortsachtig alle problemen met zijn werknemers op te lossen waarmee hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang zet.

Beyto

Vanuit het oogpunt van zijn jonge zwemcoach Mike zou alles zo gemakkelijk zijn voor Beyto. Hij moet gewoon zijn conservatieve Turkse ouders vertellen dat hij homo is en verliefd op Mike! Maar Beyto aarzelt. Want hoewel hij al jaren bij zijn ouders in Zwitserland woont, weet hij heel goed hoe zij en hun omgeving over homoseksualiteit denken. Wanneer hij eindelijk de moed vat, nemen de ouders hun toevlucht tot een list.

Bigger Than Us

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. Bigger Than Us toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela's van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. In een tijd waarin alles uit elkaar lijkt te vallen, laten deze jonge changemakers op inspirerende wijze zien dat iedereen een verschil kan maken voor een betere wereld. 

Marokkaanse Bruiloft

Als de veelbelovende advocate Yasmine zich openstelt voor de liefde, vindt ze plots niet één, maar zelfs twee leuke mannen op haar pad. Terwijl in haar omgeving het ene na het andere bruiloftsfeest gevierd wordt, groeien de twijfels. Hoe weet Yasmine zeker dat ze de juiste keuze maakt?

Falling For Figaro

De succesvolle Millie (Danielle Macdonald) geeft haar goedbetaalde baan en luxe appartement in Londen op om haar droom na te jagen om operazangeres te worden. Ze laat haar vriend achter en vertrekt naar de Schotse Hooglanden waar ze les krijgt van de beruchte operadiva Meghan (Joanna Lumley). In de pub waar ze verblijft, ontmoet ze de nukkige Max die ook zanglessen blijkt te volgen bij Meghan. Beiden repeteren ze voor de Singer of Renown competitie, maar wat begint als rivaliteit tussen de twee verandert langzamerhand in iets moois.