Baanrenners Havik en Van Schip oppermachtig op koppelkoers Nations Cup

heywoodu

De voorlaatste dag van de Nations Cup baanwielrennen in het Canadese Milton heeft zaterdagnacht weer wat Nederlands succes opgeleverd. Er stonden vijf onderdelen op het programma, één daarvan werd door Nederland gewonnen.

Koppelkoers mannen
Yoeri Havik en Jan Willem van Schip vormden het Nederlandse duo en hun wedstrijd kan simpel samengevat worden: ze waren uiterst dominant. Sprint na sprint zaten ze voorin mee, later pakten ze nog een rondje voorsprong en met overmacht ging de winst naar het Nederlandse duo. De Britten Ethan Hayter en Rhys Britton bleven nog relatief in de buurt, plek drie was voor de Duitsers Theo Reinhardt en Tim Torn Teutenberg.

500m tijdrit vrouwen
Kyra Lamberink plaatste zich als derde voor de finale, maar een podiumplaats zat er net niet in: met 33,812 seconden was ze iets langzamer dan in de kwalificatie, hoewel die kwalificatietijd haar geen positiewinst opgeleverd zou hebben. Lamberink werd vierde, de winst ging in 32,987 seconden naar de Australische Kristina Clonan, voor de Duitse Pauline Grabosch (33,460) en Miriam Vece uit Italië (33,688).

Keirin mannen
Ietwat verrassend werd Jeffrey Hoogland al in de herkansingen uitgeschakeld, geen Nederlander in de finale dus. In die fraaie eindstrijd ging het er stevig aan toe en leek Jack Carlin te winnen, maar de Brit werd wegens een onrechtmatige move teruggezet naar de laatste plek. De winst was zo voor de Colombiaan Kevin Quintero, voor Matthew Richardson uit Australië en de Duitser Stefan Bötticher.

Individuele achtervolging mannen
De finale ging tussen de Duitsers Nicholas Heinrich en Tobias Buck-Gramcko, waarbij laatstgenoemde op basis van de kwalificaties de favoriet was. In de eindstrijd kon hij het tempo echter niet lekker vinden en dus ging Heinrich er in 4:07,691 minuten met de winst vandoor, langzamer dan zijn landgenoot eerder op de dag - Buck-Gramcko reed 4:09,266 in de finale. Plek drie ging in 4:14,177 minuten naar de Australiër James Moriarty, die Jordan Kerby uit Nieuw-Zeeland (4:17,631) klopte.

Omnium vrouwen
Na drie onderdelen leek het tussen de Italiaanse Elisa Balsamo en de Amerikaanse Jennifer Valente te gaan. Dat bleek het geval: in de afsluitende puntenkoers behield Balsamo haar voorsprong door op de juiste momenten mee te springen en dus pakte ze de winst, voor Valente. De Australische Alexandra Manly ging het slotonderdeel als derde in en hield die plek vast door de Japanse Yumi Kajihara van het lijf te houden. Namens Nederland werd Lonneke Uneken zeventiende, nadat de koek een beetje op leek.