Alaphilippe sprint in Baskenland naar eerste seizoenszege

H.Vviv

Julian Alaphilippe heeft zijn eerste seizoenszege beet. De Franse wereldkampioen van Quick-Step Alpha Vinyl was in de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland de snelste in een sprint bergop. Primoz Roglic blijft leider in de Baskische rittenkoers.

Na de openingstijdrit van maandag, die werd gewonnen door Roglic, stond vandaag de makkelijkste rit in de Ronde van het Baskenland op het programma. Vroeg in de etappe gingen vier Baskische renners in de aanval. De voorsprong van het viertal liep op richting de vijf minuten, waar Jumbo-Visma de controle had over het peloton. Later Quick-Step Alpha Vinyl daarbij en liep de voorsprong snel terug.

Aan de voet van de laatste beklimming van de dag, op dertig kilometer was het verschil teruggebracht tot één minuut. Er leek weinig aan de hand voor het peloton, maar toen wilde niemand meer werken in het peloton en zouden de koplopers weer uitlopen naar de twee minuten. Ook na de top van Aguilar Gaina werd er vooral in het peloton gekeken naar elkaar en groeide de hoop steeds meer bij Julen Amezqueta, Ander Okamika, Ibai Azurmendi en Ibon Ruiz.

In de kopgroep groeide de hoop ook, maar dat zorgde ook voor onenigheid tussen de Basken. Amezqueta wilde niet meer meerijden, waarna Ruiz op twaalf kilometer van de meet maar wegsprong uit de kopgroep. Hij ging er alleen vandoor en het verschil met het peloton was op dat moment nog steeds bijna twee minuten.

Er leek een mooie ritzege in de maak voor de 23-jarige Bask, maar ondertussen was het peloton toch in gang geschoten en uiteindelijk zou hij op 500 meter van de streep worden bijgehaald, waarna Alaphilippe het afmaakte in de sprint. De wereldkampioen werd perfect afgezet door zijn ploeggenoot Remco Evenepoel. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Roglic aan de leiding blijft staan van het algemeen klassement, voor Evenepoel.