Higuita schrijft Ronde van Catalonië op zijn naam, slotrit gewonnen door Bagioli

H.Vviv

Sergio Higuita heeft de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Colombiaans kampioen hield in de slotrit alles onder controle en pakte eindwinst in de Catalaanse rittenkoers. De slotrit werd gewonnen door Andrea Bagioli.

Steven Kruijswijk ging in de laatste rit rondom Barcelona vroeg in de aanval. De Nederlander van Jumbo-Visma werd op dertien kilometer van de finish als laatste renner ingerekend door het uitgedunde peloton op de wegen in Barcelona.

Op de zesde (en laatste) beklimming van de Alt del Castell de Montjuïc (2,4 km à 4,7%) lieten de favorieten zich zien. Joao Almeida, Nummer drie in het algemeen klassement, probeerde het op laatste helling, maar Higuita hield alles onder controle. In de slotkilometers kon nog een behoorlijke groep terugkomen, waarna Bagioli de sprint won.

In de top drie van het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Higuita de winnaar is van de Ronde van Catalonië, voor Richard Carapaz en Almeida. Wout Poels die vooraf aan de etappe nog in de top van het klassement stond moest vroeg in de rit vanwege maagproblemen opgeven.