F1: Perez verrast Ferrari's in kwalificatie Saudi-Arabië

Peterselieman

Sergio Perez heeft verrassend de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Saudi-Arabië. In een kwalificatie die onderbroken werd door twee crashes van Nicholas Latifi en Mick Schumacher was de Mexicaan met de Red Bull een fractie sneller dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Regerend wereldkampioen Max Verstappen klokte de vierde tijd.

Op het verlichte circuit in Jeddah was het direct in het eerste deel van de kwalificatie spannend. Niet voor Yuki Tsunoda die door een probleem met het brandstofsysteem van de AlphaTauri geen tijd neer kon zetten. Nicholas Latifi crashte en behoorde ook tot de afvallers. De strijd om plek vijftien was een spannende, waarbij zeer verrassend zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton met de Mercedes buiten de boot viel. De Brit kon de snelheid niet vinden en liet velen in shock achter. Ook vielen Alex Albon en Nico Hülkenberg af.

In Q2 zetten de Ferrari's en de Red Bulls direct weer de toon. Mick Schumacher was ook goed onderweg tot hij bij bocht twaalf over de kerbstones ging en erg hard de muur in verdween. Schumacher werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis afgevoerd voor de nodige controles. Na een lange pauze vochten de overgebleven coureurs een flinke strijd uit om in de top tien te komen. Lando Norris, Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou, Schumacher en Lance Stroll waren de uitvallers.

De strijd tussen Ferrari en Red Bull om poleposition ontbrandde in volle hevigheid. In hun eerste run klokten Sainz en Leclerc een 1.28,4 waarna Perez een tiende tekort kwam. Verstappen gaf acht tiende toe en reed slechts een zesde tijd. In de tweede run scherpte Leclerc de tijd van Sainz flink aan, maar het was Perez die iedereen verraste met een 1.28,200 en de poleposition greep, voor Leclerc, Sainz en Verstappen die ruiim twee tienden tekort kwam. Plek vijf was voor Esteban Ocon, George Russell, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Pierre Gasly en Kevin Magnussen.