F1: Leclerc troeft Verstappen af in Bahrein

Peterselieman

Charles Leclerc heeft verrassend de poleposition gepakt voor de eerste Formule 1-race van het seizoen 2021. In Bahrein was de Monegask in de kwalificatie met de Ferrari met een tijd van 1.30,557 een tiende sneller dan de Red Bull van wereldkampioen Max Verstappen. De Nederlander klopte nummer drie Carlos Sainz met zes duizendste van een seconde.

De eerste kwalificatie zou uit gaan wijzen welke teams problemen hadden en welke er zouden verrassen. In de derde vrije training tekende zich al een beetje af dat McLaren en niet bij zou zitten, Aston Martin niet bij de snelste zou horen en dat Williams problemen had. Dit bleek ook wel, want de Astons van Nico Hülkenberg en Lance Stroll vielen buiten de boot, opvallend genoeg was invaller Hülkenberg sneller dan zijn teamgenoot. Nicholas Latifi kon met de Williams geen potten breken, net als Daniel Ricciardo met de McLaren. Yuki Tsunoda kwam de problemen van de ochtend niet te boven en was ook na één sessie klaar, dit in tegenstelling tot de rijders van Haas en Alfa Romeo die een stap voorwaarts maakten ten opzichte van vorig seizoen.

Q2 bracht weer veel spanning met zich mee om door te mogen naar het laatste deel. Verstappen zette het tempo, maar ook de Mercedessen kwamen uit hun hok. Daarachter bleek dat het middenveld groot was, want na het stuivertje wisselen van de laatste minunten vielen Esteban Ocon, Mick Schumacher, Lando Norris, Alexander Albon en Guanyu Zhou af, vijf rijders van vijf verschillende teams.

In het derde deel opende Sainz met een 1.30,687 als snelste voor Leclerc en Verstappen die er vlak achter zaten. Daarachter zaten Sergio Perez en de Mercedessen. Dat laatste veranderde niet, maar in de tweede run snoepte Charles Leclerc met een 1.30,558 de poleposition af van Sainz die plek twee ook nog verloor aan Verstappen. Perez klokte de vierde tijd, voor Lewis Hamilton die daarmee de beste Mercedes was. Voormalig teamgenoot Valtteri Bottas reed met de Alfa Romeo de zesde tijd, voor de Haas van Kevin Magnussen, de Alpine van Fernando Alonso, de Mercedes van George Russell en de AlphaTauri van Pierre Gasly.