Noren sterk als vanouds op noordse combinatie met dubbele zege

heywoodu

Ook in de noordse combinatie is het World Cup-seizoen weer hervat na enkele weken olympische pauze. In het Finse Lahti stonden twee wedstrijden op het programma, een teamsprint - duo's die elk vijf ronden afleggen op de langlaufski's - en een individuele wedstrijd.

Teamsprint
Het schansspringen leverde winst op voor het tweede Noorse duo: Espen Bjørnstad en Espen Andersen, die tien seconden langlaufvoorsprong op de Oostenrijkers Lukas Greiderer en Franz-Josef Rehrl bij elkaar sprongen. Na 26 seconden mocht Duitsland-2 met Manuel Faisst en Terence Weber vertrekken, Noorwegen-1 met Jens Lurås Oftebro en Jørgen Gråbak volgde na 43 seconden. Nog drie andere teams leken kans te maken: Japan-1 met Hideaki Nagai en Akito Watabe (+0:56), Oostenrijk-2 met Philipp Orter en Lukas Klapfer (+1:03) en Duitsland-1 met de snelle Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger (+1:14).

Op de langlaufski's voegden Rehrl en Greiderer zich vrij rap bij Andersen en Bjørnstad, met Duitsland-2 en Noorwegen-1 op een seconde of twintig na de eerste vier van in totaal tien ronden. Weber en Gråbak sloten in de ronden daarna aan, maar Weber ging in zijn voorlaatste optreden onderuit en brak een stok. Andersen sloeg in zijn laatste ronde een klein gaatje naar Rehrl, Oftebro en Faisst, waarna het aan respectievelijk Bjørnstad, Greiderer, Gråbak en Weber was om de wedstrijd te beslissen. De Duitser kwam er niet meer aan te pas, Bjørnstad moest ook afhaken en werd voor Noorwegen-2 derde. De winst ging naar Noorwegen-1, nadat Gråbak de Oostenrijker Greiderer eruit wist te sprinten.

Individueel
Jarl Magnus Riiber sprong weer als vanouds van de schans en mocht als eerste beginnen aan het langlaufen, op acht seconden gevolgd door de Japanner Ryota Yamamoto. Namens Oostenrijk volgde Franz-Josef Rehrl op 39 seconden en verder stond alleen diens landgenoot Johannes Lamparter (+0:54) nog binnen een minuut. Vinzenz Geiger en Johannes Rydzek moesten voor Duitsland al 1:12 en 1:28 minuten goedmaken, Riiber's landgenoot Jørgen Gråbak stond op 1:47 minuten en moest grotendeels alleen in de achtervolging.

Langlaufend kwam Riiber zoals wel te verwachten viel geen seconde in de problemen: hij consolideerde zijn voorsprong keurig en pakte een overtuigende overwinning. Achter hem werden Yamamoto en Rehrl bijgehaald door Lamparter, terwijl Geiger halverwege ook aan kwam sluiten. De Duitser bleek samen met Lamparter te sterk voor de andere twee en ging er vandoor, waarna hij zijn Oostenrijkse opponent in de sprint klopte: plek twee was voor Geiger, Lamparter maakte het podium compleet.